Hlavní obsah

Politické strany začaly s vyběrem volebních lídrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zatímco voliči rozhodnou o obsazení dvou stovek křesel v Poslanecké sněmovně až příští rok v červnu, v politických stranách je v plném proudu výběr kandidátů. Pomalu se rýsují jména osobností, které povedou kandidátky v krajích. Složitý proces primárních voleb se dovrší na podzim. Definitivně jasno má být do konce tohoto či začátku příštího roku.

Článek

Sociální demokraté nyní diskutují o kariérním řádu, který stanoví kritéria pro nominaci kandidátů - například věrnost straně, dosavadní zkušenosti či známost na veřejnosti. Předsednictvo ČSSD by dokument mělo schválit koncem srpna. Autor návrhu, předseda poslanců ČSSD Michal Kraus řekl, že od září do prosince se pak budou na místní, okresní a krajské úrovni konat primárky. Už koncem příštího měsíce má ústřední výkonný výbor určit celostátního lídra, nejvážnějším kandidátem je premiér Jiří Paroubek. "Dojde-li k dohodě mezi vedením strany a kraji, mohli by být navrženi i krajští lídři," dodal Kraus.

I ODS má přesný harmonogram schvalování kandidátních listin. "V současné době probíhají debaty mezi regiony a vedením ODS o regionálních lídrech. Výkonná rada ODS doporučí regionům jednotlivé lídry na svém jednání 10. října v Třešti," uvedla Vlasta Lajčáková z tiskového oddělení nejsilnější opoziční strany. Primární volby mají kraje uzavřít do poloviny listopadu. Asi nejsledovanější bude rozhodnutí předsedy Mirka Topolánka, v jakém kraji bude kandidovat - nejčastěji se hovoří o Praze.

Primárky se roztočí po prázdninách

V KSČM se vnitrostranický výběr kandidátů rozběhne v září, v lednu pak má návrhy z regionálních organizací schválit vedení. "Ústřední výbor má právo kandidátní listiny změnit, ale většinou to nechává na krajích," řekla mluvčí KSČM Monika Hoření. Vedení komunistické strany s kraji jména lídrů průběžně konzultuje. Doporučilo rovněž, aby do třetího místa byla na kandidátce alespoň jedna žena, a do páté pozice přinejmenším dvě. Nejméně ve třech krajích budou ženy jedničkami kandidátek.

Po prázdninách bude i lidová strana na krajských nominačních konferencích rozhodovat, kdo osloví voliče v klíčovém klání. Čelná místa kandidátek budou známa do listopadového sjezdu KDU- ČSL. "Poslední slovo má celostátní výbor, který může provést změny. To se ale stává jen ve výjimečných případech," řekl mluvčí strany Ondřej Jakob.

Vládní Unie svobody-DEU teprve řeší, v jakém uskupení do voleb půjde - zda sama, nebo v širším bloku menších liberálních stran. Jako jediné z pětice parlamentních stran jí také reálně hrozí, že v příštím volebním období její zástupci v dolní komoře nezasednou. V září nebo říjnu se má konat sjezd, na němž by unionisté měli rozhodnout o své budoucnosti.

V primárních volbách často ztroskotají i ostřílení politici, kteří ale mohou ještě doufat v přízeň voličů přímo při hlasování. Lidé totiž mohou do seznamu, který jim politické strany předloží, výrazně zasáhnout pomocí preferenčních hlasů. Politici, které jejich straničtí kolegové zařadili na spodní místa kandidátky, tak mohou s pomocí voličů výše postavené kolegy "přeskočit".

Reklama

Výběr článků

Načítám