Hlavní obsah

Paroubek: policie za škody nemůže

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek ve středu navštívil obec Přimda, v jejímž okolí se minulý víkend konala technoparty CzechTek. Za zavřenými dveřmi jednal se starostou obce Janem Sopkem a místními policisty. Policejní jednotky, které CzechTek v sobotu násilím rozehnaly, nejsou podle premiéra za škody odpovědné. Nyní si Paroubek prohlíží poškozené pozemky.

Článek

Na schůzce premiéra se starostou Přimdy se hovoří o okolnostech policejního zásahu proti účastníkům technoparty. Účastníci CzechTeku způsobili majitelům pozemků statisícové škody, prohlásil Paroubek po schůzce se starostou. Nadále trvá na tom, že zákrok byl opravněný a policie za škody na pozemcích nenese odpovědnost.

Paroubek se setkal také s jedním z majitelů pozemků, farmářem Janem Zatloukalem. Zemědělec bude prý muset svých zhruba 36 hektarů louky zorat a znovu zasít. To ho bude podle Paroubka stát 250 000 až 300 000 korun. Navíc Zatloukal letos a příští rok přijde o dotaci celkem 300 000 korun od Zemědělského investičního fondu. Obec Přimda bude úklid stát 100 000 korun, informoval Paroubek novináře. Na úklid se přitom chystají zítra sami účastníci technoparty.

Do budoucna Paroubek vidí pro podobné situace dvě možná řešení. Buď se pro akce vyčlení se souhlasem příslušné obce vojenský újezd. "Druhá možnost je, že půjdeme stejnou cestou jako v celé západní Evropě, například Velké Británii. Zkopírujeme příslušný zákon a pak nebude možné takovéto veřejné produkce po širým nebem prostě pořádat," řekl.

Na radnici přišli i obyvatelé Mlýnce, kteří po celý víkend trpěli přítomností účastníků technoparty ve své obci. "Policajti mě nepustili v pátek ráno do práce, i když viděli, že nejsem žádný technař. Policie udělala jen zmatky," tvrdí Jan Zarkov z Mlýnce. O svém zážitku chce informovat premiéra.

Na Paroubka čekali před úřadem v Přimdě obyvatelé okolních obcí a také protestovali proti policejnímu zásahu. "Policie lže" hlásal například jeden z transparentů na voze dvaapadesátileté Anity Klepečkové z Třemešné pod Přimdou.

Bublan jednal s Havlem

Téma policejního zásahu bylo předmětem setkání ministra Bublana s Havlem, které se odehrálo dnes dopoledne v exprezidentově vile ve Střešovicích.

"Leccos jsme si navzájem vysvětlili. Samozřejmě jsem se dozvěděl některá fakta, která jsem neznal. Mojí rolí ale není vyšetřovat, přešetřovat a hrát roli inspekce ministra vnitra," uvedl Havel. Jeho "základní politicko-filozoficko- sociologický názor" na sobotní incident se ale prý nezměnil.

Bublan uvedl, že je k jednání připraven a je mu nakloněn. Nemusí se ale podle něj konat za každou cenu. "Mou rolí je chránit veřejný pořádek. Nikdo jim (technařům) ale nechce bránit v tom, aby se shromaždovali," dodal ministr.

Bublan plánoval společně s náměstkem policejního prezidenta Ladislavem Husákem na 12:30 tiskovou konferenci.

Exprezidenta Havla oslovili Bublan a premiér Jiří Paroubek s tím, aby zprostředkoval jednání mezi zástupci vlády a organizátory CzechTeku. Ti však společné jednání zatím odmítají, neboť dosavadní postoje Paroubka a Bublana považují podle Havla za nepravdivé.

Aktivista Stanislav Penc dopoledne zopakoval: "Dohodli jsme se, že není možná schůzka s lidmi, kteří vědomě lžou a překrucují informace." Sdělil však, že situace se může změnit. Současně se ohradil proti tomu, že protesty zneužívají politici z ODS. 

Štětina chce nezávislou vyšetřovací komisi

Nezávislý senátor Jaromír Štětina registruje trestní oznámení účastníků CzechTeku na policii. Jde mu o to, aby byly řádně prošetřeny. Ve středu na tiskové konferenci uvedl: "Neměla by to vyšetřovat inspekce ministerstva vnitra, důležitá je kontrola veřejnosti." Přikláněl se pro zřízení nezávislé vyšetřovací komise. K ministerstvu nemá důvěru, protože v případu opakovaně lhalo. "Jedna lež byla o počtu účastníků, další pak, že tam byl státní zástupce," uvedl Štětina. 

Demonstrace budou pokračovat

Ve středu se pak uskuteční další demonstrace proti zásahu. Podle jejího koordinátora Davida Čermáka tentokrát k setkání nedojde před Ministerstvem vnitra ale na Letenské pláni "Očekáváme tolik lidí, že by se na prostranství před ministerstvem vnitra nevešli. Pozvali jsme i rodiče účastníků," sdělil Čermák a dodal, že akce bude zajištěna. Na místě bude cisterna s vodu, mobilní toalety i odpadkové koše.

Další protestní akce by se měly konat v Opavě, Zlíně či Olomouci.

Čermák zdůraznil, že akce budou pokračovat, protože zatím nebyl splněn žádný z požadavků demonstrujících, jako je vznik nezávislé parlamentní vyšetřovací komise, kde by byla jedna nezávislá osoba navržená demonstrujícími. Policie by také měla odkrýt dokumenty o přípravách zásahu, jaké při něm použila prostředky, zejména složení slzného plynu, i videozáznam ze zásahu. Také požadují sdělit, zde byla vypnuta mobilní síť, protože na místě přestaly fungovat mobilní telefony a nešlo se ani dovolat sanitek.

Přestože zásah odsoudili i prezident Václav Klaus a Lucie Bílá, Stanislav Penc sdělil, že se na demonstraci neobjeví. Dohodli se na tom organizátoři.  

Organizátory CzechTeku v úterý přijal předseda Senátu Přemysl Sobotka, který patří ke kritikům policejního zásahu.

Problémy na Strahově vyřešeny

V Praze je v současné době řada účastníků technoparty. Vznikl dokonce problém s hlukem v prostorách vysokoškolských kolejí na Strahově. Ten je podle Pence: "Lidi na Strahově byli přesunuti mimo Prahu." Ocenil také, že v v hlavním městě je naštěstí uplatňován jiný přístup než na Tachovsku, přestože  "v Praze je velká masa lidí".

Penc, který se zabývá ochranou lidských práv, má také výhrady k tomu, že provinění policistů vyšetřuje inspekce ministerstva vnitra. Upozornil také na to, že úkolem policistů je především chránit životy a zdraví občanů. "Což nedělali, protože lidi napadali a rozbíjeli a zabavovali jejich majetek," uvedl. Podle něj lidé obvinění z útoku na veřejného činitele jednali v sebeobraně.

Upozorňoval též, že akce nemůže být nelegální, protože schvalování podléhají pouze politické demonstrace. Hudební akce se pouze ohlašují a to především kvůli dvěma důvodům - aby se zaplatily poplatky ze vstupného, které je na CzechTeku nulové a mohly se vybrat poplatky pro Ochranný svaz autorský, který však nikoho z účinkujících nezastupuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám