Hlavní obsah

Tropické počasí se zatím nevrátí

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Tropické počasí, kdy teploty lámaly dlouhodobé rekordy, se zatím nevrátí. Právu to řekl v neděli Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Článek

"Tropické počasí nám v závěru července přineslo opravdu nebývale vysoké teploty, ale i srážky a bouřky, které napáchaly přírodní pohromu. Za celý červenec spadlo na našem území v průměru 120 mm srážek, to je 120 litrů vody na metr čtvereční. Vysoko tak byl překročen dlouhodobý průměr pro červenec, který činí 89 mm," řekl Seifert.

I přesto, že v závěru měsíce jsme měli tropické počasí, červenec zřejmě nebude teplotně nadprůměrný. Mnoho dní v něm bylo chladno a meteorologové předpokládají, že počasí v srpnu a pak i v září nebude mít takové výkyvy jako v červenci.

Příští týden bude teplo

"Celý nadcházející týden můžeme očekávat příjemné letní teploty a občasný déšť," řekl Seifert. Jestliže v pondělí by ještě teploty měly vystoupit na 23 až 27 stupňů a na jihovýchodní Moravě na 29 stupňů, v úterý by již na celém území republiky mělo být 23 až 27 stupňů. V pondělí i v úterý nás budou provázet občasné přeháňky, místy déšť nebo bouřky.

Ve středu se očekává oblačno, místy déšť nebo přeháňky a odpolední teploty začnou mírně klesat na 22 až 26 stupňů. Ve čtvrtek by mělo být oblačno, na většině území přeháňky nebo déšť a bouřky a nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupně.

Od pátku do pondělí příštího týdne se očekává oblačno, na většině území přeháňky nebo déšť, denní teploty jen 17 až 22 stupně.

Srpen bude srážkově i teplotně průmerný

Ústav vydal v neděli i dlouhodobou předpověď na srpen. Vyplývá z ní, že tento měsíc bude srážkově i teplotně průměrný, a to znamená, že by mělo napršet přibližně 77 mm srážek a průměrná teplota by měla být 19 stupňů.

Od 11. do 20. srpna se očekává většinou zataženo, při přechodu front přeháňky a bouřky, noční teploty 16 až 10, odpolední zpočátku 18 až 24, později 21 až 27 stupňů Celsia.

Od 21. do 31. srpna by mělo být většinou oblačno, s přeháňkami a bouřkami, přechodně polojasno. Noční teploty 13 až 7, nejvyšší odpolední 19 až 25, v závěru měsíce 16 až 22 stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám