Hlavní obsah

Republiku zasáhly bouřky, hasiči evakuovali tábor

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Falout
ČR

Celou republiku zasáhly o víkendu bouřky provázené vichrem a přívalovými dešti. Nejhorší je situace v Karlovarském kraji, kde bouře napáchala větší škody než povodně v roce 2002. Způsobené škody na komunikacích nebo lesních porostech půjdou do desítek miliónů korun. Uvedl to ředitel Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje Zdeněk Teplý.

Článek

Podle meteorologů se z pátku na sobotu nad Karlovarským krajem přehnala letos patrně nejprudší bouře. V pátek kolem 23:00 zaznamenali během jedné minuty takřka 130 výbojů v atmosféře a vítr dosahoval rychlosti až 122 kilometrů za hodinu.

K odstraňování následků řáděné živlů byly od páteční noci nasazeny stovky dobrovolných a profesionálních záchranářů. V některých chvílích bylo v terénu až 70 jednotek hasičů. Především odstraňovali popadané stromy, čerpali vodu a hasili požáry způsobená zásahy blesků a požáry elektroinstalací.

"Během několika hodin z pátku na sobotu, kdy byla situace nejhorší, vyřizovalo karlovarské krajské operační středisko na 1600 telefonátů o pomoc, z toho se kolem 1100 telefonů týkalo žádosti o pomoc kvůli kalamitě," uvedl Teplý.

Velké škody způsobila vichřice na lesních porostech. Jejich rozsah bude znám ale až za několik dnů. Například Městské lesy Loket podle prvních odhadů přišly o 15 000 kubíků porostů. "Byly to všechno zdravé, vitální porosty. Škody budou obrovské a likvidace potrvá měsíce," uvedl ředitel loketských lesů Jaroslav Hlavsa.

Na Táborku evakuovali tábor

Hasiči museli evakuovat 18 dětí, 6 vedoucích a 2 praktikantky z dětského tábora Staré Sedlo u Opařan na Táborsku. Odvezli účastníky tábora z louky, jíž se valilo několik centimetrů vody, do tělocvičny základní školy v asi pět kilometrů vzdálených Opařenech.

"První průtrž mračen přišla asi v 18 hodin. Za hodinu a půl jsme se dočkali dalšího lijáku. Voda tekla poté úplně všude. Děti jsme raději umístili do hlavního stanu. Po 21. hodině však přišla další sprška a začalo zatékat i sem. V nedalekém potoce stoupala nebezpečně voda, a tak jsem raději kontaktovat policii s žádostí o pomoc. Netušil jsem, co počasí dál udělá," vyprávěl táborový vedoucí.

Dětský tábor ve Starém Sedle nebyl jediným, který se v sobotu dostal do potíží. "V dětském táboře v Doubí na Táborsku spadly na chatky sociálního zařízení větrem vyvrácené stromy a poničily je. Naštěstí nebyl nikdo uvnitř," potvrdil operační důstojník táborských hasičů.

 U Chýnova na Táborsku vykolejil v neděli ráno kvůli padlému stromu vlak. Nikdo nebyl zraněn.

Sobotní bouře udeřila i na dalších místech Jihočeského kraje. V Jenišově na Lipensku blesk zapálil dřevěnou chatu, déšť také zatopil Chelčického ulici ve Strakonicích.

Na Vysočině spadl strom na domov důchodců

Vysočinu v sobotu večer a v noci na neděli zasáhla bouře provázená deštěm, silným větrem a místy i kroupami. Hasiči během noci vyjížděli k desítkám případů, kdy museli odstraňovat spadlé stromy a čerpat vodu ze zatopených sklepů. Strom spadl také na budovu domova důchodců v Proseči - Obořišti na Pelhřimovsku. "Nikdo naštěstí nebyl zraněn," řekl operační důstojník pelhřimovských hasičů.

Silný vítr vyvrátil přibližně 150 let starou olši, která spadla na střechu jednoho z nedávno opravených pavilonů domova důchodců v Proseči. Během dnešního dopoledne hasiči strom odstranili jeřábem. "Stav budovy bude muset posoudit statik, škodu předběžně odhaduji asi na čtvrt milionu korun," řekl  ředitel Pavel Pípal.

Nejvydatnější srážky byly v okolí Pacova na Pelhřimovsku, kde meteorologové naměřili kolem 40 litrů vody na metr čtverečný. Místy padaly i kroupy. Nejvíce práce s popadanými stromy měli hasiči na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku.

Několik stromů porazila v noci na dnešek na Trutnovsku a Náchodsku bouře, která se přehnala přes Královéhradecký kraj. V Sobotce na Jičínsku zapálil blesk v areálu potravinářské firmy Nova kabely, škoda činí asi 30 000 korun. Řádění živlů se obešlo bez zranění osob.

Déšt zaplavil depo metra

Bouře, která se v noci přehnala nad metropolí, zaměstnala pražské hasiče. Zasahovali zejména u spadlých větví, ze dvou budov museli čerpat vodu. Podle vyšetřovatele hasičů Josefa Hyršla bouře žádné velké škody nezpůsobila: "Nebylo to tak dramatické." Hasiči podle něho čerpali vodu z depa metra ve Zličíně a z vrátnice firmy v Dolních Měcholupech. Na několika místech rozřezávali větve spadlé na vozovku.

Reklama

Výběr článků

Načítám