Hlavní obsah

Senátoři potichu přidali parlamentním funkcionářům

Právo, Naďa Adamičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když už někdo zastává v parlamentu jakoukoli funkci, měl by za ni dostat slušně zaplaceno. Vždyť jde o odpovědnou a náročnou práci a zadarmo ani kuře nehrabe. Přesně tato zásada vedla ve čtvrtek večer drtivou většinu senátorů k rozhodnutí, kterým v tichosti bez sebemenší diskuse zvýšili platy o více než deset tisíc korun hrubého měsíčně dalším parlamentním funkcionářům.

Článek

Jde o místopředsedy sněmovních a senátních komisí, vyšetřovacích komisí a zástupce vedoucích stálých parlamentních delegací. Ti dosud podle zákona o platech ústavních činitelů na žádný funkční příplatek nemají nárok a pobírají základní plat 54 500 korun hrubého spolu s dalšími až 38 tisíci nezdanitelných náhrad.

"Chtěli jsme dát do jedné latě všechny funkcionáře," zdůvodnil motivaci Senátu šéf ústavněprávního výboru Jaroslav Kubera (ODS). Podle něj není důvod, proč by někteří funkcionáři příplatek měli brát a jiní nikoli. Kubera připustil, že mohli funkcionáře dát do jedné latě také tím, že by příplatky vzali všem, ale to mu přišlo drsné.

Příplatky berou předsedové a místopředsedové výborů, klubů, šéfové komisí a podvýborů a stálých delegací. Ve Sněmovně se to pak funkcionáři jen hemží. Jen zhruba třetina poslanců nemá žádnou funkci. Ani v Senátu tomu není jinak.

V obou parlamentních komorách je dohromady třiadvacet komisí a stálých delegací. Ne všechny sice mají své místopředsedy, ale některé mají až čtyři. Např. patnáctičlenná sněmovní komise pro bankovnictví má vedle svého předsedy čtyři místopředsedy. Senátní čtrnáctičlenná komise pro sdělovací prostředky má místopředsedy tři.

Na nápad Senátu musí ještě kývnout Sněmovna.

Kalousek: Jsem z toho rozpačitý

"Jsem z toho rozpačitý," řekl v pátek Právu lidovecký šéf Miroslav Kalousek. Právě jeho novelu zákona o platech ústavních činitelů využili senátoři k tomu, aby přihodili několik tisícovek měsíčně sobě i poslancům.

Je to v průběhu několika měsíců již podruhé, co horní parlamentní komora výrazným způsobem zasáhla do odměňování politických špiček. Těsně před koncem roku schválila rozmrazení platů ústavních činitelů, k čemuž se nakonec připojili i poslanci, takže od letošního ledna vzrostl základní plat zákonodárců ze 46 500 Kč na 54 500 korun.

"Nevím, jak se k senátnímu návrhu postavíme, budeme o tom teprve jednat," připustil Kalousek, který se již koncem června ve Sněmovně od svého původního návrhu distancoval. "Toto není návrh Miroslava Kalouska, já jsem nenavrhoval žádné nové příplatky, ale omezení duplicit," prohlásil lidovecký předseda.

Zatímco na počátku Kalousek požadoval úplné zrušení bezplatné letecké dopravy pro poslance a senátory a také odbourání dvaapůlnásobných diet při zahraničních cestách, poslanci mu už v červnu kývli pouze na nejméně bolestné řešení. Podle něj parlamentní funkcionáři, kteří mají k dispozici služební auto s kartou na benzín, si mohou vybrat - buď si nechají auto s kartou a budou mít jen patnáct procent z původní náhrady na dopravu, anebo je budou mít v plné výši, tedy až 30 300 Kč čistého měsíčně a přijdou o kartu na benzín.

Bohatým brát, chudým dávat

To sice podpořili také senátoři, ale podle rčení bohatým brát a chudým dávat přidali na druhou stranu všem.

Kromě zavedení funkčních příplatků pro další funkcionáře totiž ještě zvýšili pro všechny zákonodárce právě nezdanitelné příplatky na dopravu. Pražáci by tak měli dostávat na dopravu místo dnešních 20 100 Kč měsíčně 27 800 korun a poslanci a senátoři z nejvzdálenějších míst namísto současných 30 300 korun 37 800 Kč.

Ke zvýšení příplatku na dopravu vedlo podle Kubery Senát to, že zákonodárcům na druhou stranu vzali bezplatnou veřejnou hromadnou dopravu.

"Drobné zrušili a mnohonásobně zvýšili platy," komentoval rozhodnutí horní parlamentní komory šéf poslaneckého klubu soc. dem. Michal Kraus a dodal: "Ukazuje se, že v některých věcech je Senát jednoznačně nesvéprávný. V oblasti platových náležitostí to už prokázal poněkolikáté."

Přesto však nikdo nechce odhadovat, jak se k zákonu postaví poslanci. Volby mají dvě: buď schválí své původní znění týkající se pouze parlamentních funkcionářů se služebními auty, anebo podpoří senátní verzi a polepší si všichni.

Reklama

Související články

Poslanci odmítli výrazně omezit své požitky

Předseda lidovců Miroslav Kalousek v pátek opět narazil ve Sněmovně se svým návrhem na omezení cestovních náhrad pro parlamentní funkcionáře. Návrh, který...

Výběr článků

Načítám