Hlavní obsah

CzechTek: Paroubek nařídil razantní zásah

– ČR
Právo, ada

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) nařídil v pátek ministrovi vnitra Františku Bublanovi, aby policie postupovala proti účastníkům technoparty CzechTek co nejrázněji.

Článek

"Asi to do značné míry nutné bylo. Nyní je potřeba tu dálnici vyklidit. Já jsem panu ministrovi vnitra řekl, aby postupoval v tomto směru co nejrázněji. Pokud si tam budou lehat dál na dálnici, mají je naložit do autobusu a poslat je na hranice a dostat je z republiky," řekl včera ČTK Jiří Paroubek (ČSSD) v Olomouci, kde byl na pohřbu Pavla Dostála. Dodal, že podle zpráv, které má, policie jedná podle jeho představ, protože je podle něj důležité hlavně ochránit majetek lidí, který chtěli účastníci obsadit. 

Ministr vnitra František Bublan, který byl včera odpoledne na cestě z Rakouska, o situaci hovořil telefonicky s premiérem. "Na tom, že by policie měla jednat razantně a rozhodně, jsme se shodli," řekl Bublan Právu. K dalšímu postupu policie poznamenal: "Pokud se shromáždí na nějaké louce a prokážou, že pozemek mají pronajatý, neohrozí další majetek a nebudou obtěžovat obyvatele okolí hlasitou hudbou, tak proti tomu nic nemáme. Pokud ale naruší veřejný pořádek či ohrozí cizí majetek, mají smůlu a musí počítat s razantním zásahem."

Zásah má řadu kritiků

Předseda Strany zelených (SZ) Jan Beránek míní, že zásah policie byl nepřijatelný, protože účastníci technoparty neporušili žádný zákon. "Mám informace o tom, že pořadatelé CzechTeku s majitelem louky pronájem řádně vyjednali," informoval ČTK Beránek a žádal Bublana o zastavení razie.

"Stát, který získá autoritu jen na základě strachu mezi občany, nezaslouží úctu," komentoval razii senátor Jaromír Štětina (zvolen za SZ). Beránek i Štětina prý mají smlouvu mezi majiteli pozemku a organizátory technoparty k dispozici. Beránek Paroubka vyzývá, aby "akci prošetřil a vyvodil ze závěrů personální důsledky".

Bublan však uvedl, že člověk, na jehož pozemku se měla party uskutečnit, a na který mířily desetitisíce lidí, pronajal louku na oslavu narozenin pro 50 lidí. Když se ale dozvěděl, o co jde, přestal s tím souhlasit, řekl ministr vnitra.

Ministr dopravy Milan Šimonovský (KDU-ČSL) nechtěl postup policie hodnotit, situaci nicméně označil za problematickou. Způsobili ji podle něho spíš účastníci CzechTeku tím, že dálnici blokovali. Situaci konzultoval s Bublanem a nabídl mu spolupráci silničářů při vyznačování objížděk.

Proti potlačení technoparty se včera postavil Stanislav Penc z občanského sdružení Dokumentační středisko pro lidská práva. "Násilí a zákazy proti techno subkultuře mohou přerůst v občanskou neposlušnost, která je zakotvená v Ústavě ČR," uvedl v dopise. zaslaném Právu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám