Hlavní obsah

Dálniční známka bude potřeba na dalších úsecích dálnic a silnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo dopravy zpoplatnilo od září nové úseky dálnic a rychlostních silnic. Řidičům tak přibudou další úseky, na kterých mohou jet jen s nalepenou platnou dálniční známkou. Nynějších 712 kilometrů zpoplatněných komunikací se rozšíří o dalších 18 úseků.

Článek

Mezi nově zpoplatněné úseky patří například nově vystavěný úsek D3 mezi Chotovinami a Měšicemi na Táborsku, úsek R1 mezi Slivencem a Ruzyní nebo dvanáctikilometrový úsek R6 z Chebu do Kamenného Dvora. Zpoplatnění se vztahuje i na pětikilometrový úsek dálnice D8 z Trmic na Ústecku do Řehlovic.

Podle ministerstva dopravy je důvodů ke zpoplatnění několik. Buď se jedná o nové úseky, nebo o úpravu dřívějších výjimek. "Některé úseky využívají motoristé již řadu let bez zpoplatnění, což se týká i např. R 56 Ostrava - Frýdek-Místek. Lze proto konstatovat, že doposud byli zvýhodněni oproti jiným oblastem v ČR," uvedla mluvčí resortu Marcela Švejnohová.

Některé z nově zpoplatněných úseků
komunikaceúsekdélka (v km)
D3Chotoviny - Měšice8,7
D8Řehlovice - Trmice4,7
R6Kamenný Dvůr - Cheb12,1
R56Ostrava - Frýdek Místek12,5
Pozn.: některé úseky nyní zpoplatněné byly prodlouženy (např. silnice R 35 a R46 v okolí Slavonína, respektive Vyškova)
Zdroj: ministerstvo dopravy

Ministerstvo také ujistilo, že přes rozšíření seznamu zpoplatněných úseků nebude navrhovat zvýšení poplatků pro příští rok. Ceny známek se neměnily ani letos, změnila se pouze doba platnosti u některých nálepek. Zrušeny byly měsíční a desetidenní známky, místo nich lze koupit dvoutýdenní a šedesátidenní kupony.

Roční známka pro osobní automobily stojí 900 korun. Kamióny do 12 tun musejí mít známku za 7000 korun a nad 12 tun za 14 000 korun. Platnost ročních kuponů začala 1. prosince 2004 a skončí 31. ledna 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám