Hlavní obsah

Na trhu jsou nebezpečné kojenecké láhve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Lidé, jejichž děti používají kojenecké láhve, by si při nákupu nových měli dát pozor. Na trhu se objevily láhve, které jsou podle hygieniků nebezpečné pro zdraví, protože obsahují nepovolené množství chemických změkčovadel - ftalátů. Jejich množství dvěstěpadesátkrát přesahuje povolenou hranici.

Článek

Při používání láhve tak podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta hrozí, že se nebezpečná chemikálie bude dostávat do dětského organismu spolu s požívanou potravinou.

Ftaláty, pokud se v těle hromadí, mohou podle všeho způsobit poruchy rozmnožovacího a hormonálního systému a poruchy ledvin a jater. "Ministerstvo zdravotnictví proto nařídilo ostravské firmě Bovid, která výrobek do Česka dováží, aby ho okamžitě stáhla z trhu," informovalo ministerstvo zdravotnictví.

Láhev byla v sadě s ostatními věcmi

Firma podle zákona musí výrobek okamžitě přestat distribuovat. Lidé, kteří si jej už koupili, jej mohou vrátit a firma jim vrátí peníze a pokryje i případné náklady na vrácení láhve.

Nebezpečný výrobek se v Česku prodával jako kojenecká sada, která se skládala z plastové kojenecké láhve s barevným potiskem, plastového krytu láhve, savičky z měkčeného PVC a kartáčku na čištění lahví.

Ftaláty se používají také při výrobě hraček, Evropský parlament schválil nedávno zákon, který používání těchto látek zakazuje v hračkách, u nichž se předpokládá, že je děti budou dávat do pusy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám