Hlavní obsah

Železný chce být předsedou Nezávislých demokratů

PRAHA

Poslanec Evropského parlamentu Vladimír Železný má zájem vést novou politickou stranu Nezávislí demokraté, kterou v červnu veřejnosti představila bývalá poslankyně ČSSD Jana Volfová. O funkci předsedy se bude Železný ucházet na ustavujícím sněmu Nezávislých demokratů, který se bude konat v sobotu 6. srpna, informoval v pátek Martin Fraško z přípravného výboru strany.

Článek

Celostátní sněm má také schválit další členy stranického vedení, program a další dokumenty. Volfová před prázdninami uvedla, že zatím má strana asi 150 členů.

Nezávislí demokraté se chtějí zaměřit především na obranu českých národních zájmů, nebudou se prý vyhýbat ani problémům Evropské unie.

Železný napsal nově vzniklé straně program a již dříve připustil, že by se příští rok mohl stát lídrem Nezávislých demokratů ve sněmovních volbách. V případě úspěchu by ale zřejmě svůj poslanecký mandát postoupil někomu jinému a zůstal v Bruselu.

Železný byl členem Evropského parlamentu zvolen na kandidátce hnutí Nezávislí. Bývalý ředitel televize Nova byl však s mnoha dalšími členy z uskupení vyloučen a nyní vede s hnutím soudní spor. Věří, že ho vyhraje a že se potom hnutí s novou stranou Nezávislých demokratů sloučí.

Železný čelí obvinění z poškozování věřitele a krácení daní. O tom, zda ho zbaví imunity, má Evropský parlament rozhodnout na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám