Hlavní obsah

Senátoři odmítli protikuřácký zákon

– PRAHA

Senátoři ve čtvrtek odmítli tzv. protikuřácký zákon. Prý je v něm mnoho chyb, návrh se tak vrací do Sněmovny. Návrh přitom zcela nezakazoval kouření v restauracích, někteří politici i odborníci ho tak považují za příliš měkký. Poslanci ale mohou senátory přehlasovat, pro by se ale tentokrát musela vyslovit nadpoloviční většina všech poslanců, tedy 101.

Článek

Pro zamítnutí dnes hlasovalo 46 ze 75 přítomných senátorů, zejména členové klubu ODS a Klubu otevřené demokracie.

Norma zakazuje kouření například ve všech školách, v kinech a divadlech, sportovních halách, v budovách státních úřadů, na nástupištích a na dalších veřejně přístupných místech. Třeba v kinech a divadlech si však lidé budou moci zapálit ve vyhrazených a řádně odvětraných prostorech.

Předloze senátoři vytýkali mimo jiné to, že je v rozporu s už platným zákonem o spotřebních daních a zakazuje prodej tabáku a alkoholu na jiných místech než tato norma. Takovýto protikuřácký zákon by podle nich nadělal víc škody než užitku.

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová (ČSSD) žádala senátory, aby byli k některým nedostatkům textu shovívaví. Dodala, že později by bylo možné chyby odstranit novelou. Stejně jako někteří senátoři si myslí, že i nedokonalá norma by v tuto chvíli mohla pomoci. "Lepší něco než nic," prohlásila.

Paskvil

Jaroslav Kubera z ODS ale míní, že zákon je "paskvil" a některé pojmy v něm jsou nejasné. Proti zamítnutí se postavil senátor Josef Novotný (SNK), podle něj by bylo lepší vrátit normu s pozměňovacími návrhy Sněmovně. Soudí, že ze Senátu se stává "prokuřácká bašta". Za odporem řady senátorů k tomuto zákonu vidí i to, že tabákové firmy pomáhají stranám svými příspěvky financovat volební kampaně.

Senátorka ODS Daniela Filipiová se v reakci na jeho výroky ohradila proti tomu, že by byla ve vleku tabákové lobby. Senátoři si navíc podle Novotného sami nechtějí komplikovat situaci, protože v horní komoře se nyní "kouří všude". Novotný byl dříve starostou Bystřice nad Pernštejnem, která proslula bojem proti kouření, ale i proti hracím automatům a sprejerům.

Zákon se má týkat i alkoholu a dalších návykových látek. Alkohol by se mohl kromě restaurací prodávat ve specializovaných prodejnách, ale také v prodejnách potravin, ve vymezených odděleních supermarketů a prodejnách smíšeného zboží.

Spotřeba cigaret roste

Spotřeba cigaret v ČR se předloni meziročně zvýšila o 15,8 procenta. Údaje se různí, uvádí se ale, že v tuzemsku denně zemře na následky nemocí z kouření 50 až 60 lidí. Konzumace alkoholu v v roce 2003 vzrostla na nejvyšší úroveň od roku 1997.

Tažení proti tabáku je celosvětovým trendem, státy omezují reklamu, zdražují cigarety a zakazují kouření na veřejně přístupných místech. "Česká republika nemůže zůstat stranou," prohlásila dnes Emmerová.

Například Švédsko zakázalo kouření v restauracích, hostincích, kavárnách i nočních klubech. Podobné zákazy platí i v dalších zemích.

Výhody zákonodárců zpět do Sněmovny

Sněmovna bude znovu rozhodovat o tom, o jaké výhody zákonodárci přijdou. Mezi komorami zatím panuje shoda v tom, že cestovní náhrady by měli mít omezeny parlamentní funkcionáři. Senát ale dnes navrhl, aby poslanci a senátoři přišli také o bezplatnou místní hromadnou dopravu. Zároveň si však o 15 procent navrhli zvednout náhrady na dopravu. Konečné slovo tak bude mít Sněmovna.

Původní návrh na omezení náhrad zákonodárců byl mnohem širší. Již koncem loňského roku s ním přišel předseda lidovců Miroslav Kalousek. Navrhoval zrušit zákonodárcům bezplatné vnitrostátní letenky a snížit diety při zahraničních cestách. Sněmovna ale v novele nakonec schválila pouze omezení cestovních náhrad pro parlamentní funkcionáře, kteří využívají služební automobil s kartou na benzin a současně berou cestovní náhrady.

Podle přijatého návrhu si budou muset vybrat - buď budou dál používat kartu a z cestovních náhrad jim zůstane jen 15 procent, nebo si nechají plné náhrady a vzdají se karty na benzin.

Kalousek se omluvil

Kalousek se z dnešního senátního jednání o svém návrhu z rodinných důvodů omluvil. Prostřednictvím svého stranického kolegy senátora Adolfa Jílka vzkázal, že ze zákona již zbylo jen torzo, a proto jej již nepovažuje za návrh Miroslava Kalouska. "Nikdy bych totiž nepředložil samostatnou novelu, ve které je obsaženo jen jedno relativně marginální ustanovení," vzkázal Kalousek.

Novinkou je přitom v předloze návrh na zrušení bezplatné místní hromadné dopravy. S návrhem přišel již při sněmovním jednání nezařazený poslanec Tomáš Vrbík. Pro svůj návrh ale nenašel podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám