Hlavní obsah

Rádio Svobodná Evropa se přestěhuje na Hagibor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nové sídlo Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) bude v Praze 10 na Hagiboru. Novou budovu americké stanice sídlící v Praze postaví developerská společnost Orco Property Group.

Článek

O podepsání smlouvy, která RFE/RL zajistí nájem na 15 let s možností prodloužení každých deset let, ve čtvrtek informovala mluvčí RFE/RL Anna Rausová. Rádio nyní sídlí v budově bývalého Federálního shromáždění u Václavského náměstí.

Vedení stanice podle Rausové odhaduje, že celý proces výstavby a přesídlení by mohl trvat asi 2,5 roku. "Naším cílovým datem je konec roku 2007," řekla ČTK.

Od útoků al-Kajdá na USA z 11. zaří 2001 je budova přísněji střežena, což si vyžádalo dopravní omezení kolem ní. Tam však vede jedna z nejdůležitějších komunikací v metropoli a omezení na ní způsobuje dopravní komplikace, proto se už několik let jedná o přestěhování stanice mimo centrum Prahy. Na konci roku vláda prodloužila smlouvu s USA, že rádio bude moci budovu využívat do konce roku 2007 s táím, že poté se stanice přestěhuje.

"Máme jasná stanoviska americké administrativy, že uvolní finanční prostředky a podnikne kroky k tomu, aby byl zajištěn nový objekt," uvedl tehdejší premiér Stanislav Gross.

Co s budovou?

Stát ale zatím nemá jasno, co nebo kdo rádio v budově nahradí. S jejím uplatněním byly problémy už v minulosti. Ministerstvo financí dokonce ještě ani netuší, zda bude při hledání využití výrazné stavby spolupracovat s pražským magistrátem a městskými částmi.

"Nic takového se zatím neprobírá," uvedl v dubnu mluvčí ministerstva Marek Zeman. Že už by ale bylo na čase, upozorňuje památkář Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu.

"Nebylo by od věci začít vyjednávat a hledat možnosti. Pokud dojde k posunutí magistrály, objekt se zhodnotí," myslí si Šefců. Stavba je podle něj nesmírně cenná a leží v zajímavé lokalitě. "Trošku celou věc komplikuje, že je zapsaná jako památka a je postavena spíše na užší využití," podotýká s tím, že by bylo krásné, i když asi nereálné, kdyby se do budovy mohla v budoucnosti přesunout část sbírky protějšího Národního muzea. Možné by podle něj ale bylo i využití pro parlament.

Muzeum nebo poslanci

Politici už v minulosti budovu jednou obývali. Stavba z roku 1985 prošla kvůli federálním poslancům nákladnou rekonstrukcí v řádu desítek miliónů korun. Poslance v budově později nahradila právě Svobodná Evropa. Jejím plnohodnotným nástupcem by mohlo být podle nezávislého pražského zastupitele Michaela Hvížďaly třeba muzeum moderního umění. Jako další variantu zmiňuje i návrat poslanců. "Je ale jasné, že se politici nebudou chtít vzdát luxusu na Malé Straně," pousmál se zastupitel.

Že budovu politici už dávno nevyužívají, mrzí i architekta a zastupitele Jana Kasla (ED): "Ideální by bylo, kdyby byla nabídnuta nějaké mezinárodní, nejlépe unijní organizaci," míní Kasl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám