Hlavní obsah

Vedení ČSSD má jasno o volebních lídrech

Právo, Naďa Adamičková
PRAHA

Šéfa soc. dem. Stanislava Grosse čeká v příštích týdnech nesnadný úkol. Bude muset přesvědčit zástupce jednotlivých krajských organizací strany, aby do čela kandidátek pro volby do Sněmovny postavili lidi, které navrhuje stranické vedení.

Článek

Ne vždy se ale představy vedení a krajů shodují, takže se mohou dostat kvůli nominacím do křížku. Případný souboj mezi ústředím a kraji by tak mohl sestavování kandidátek zkomplikovat. Proto má Gross do konce srpna jednoznačné zadání: se zástupci krajů projednat nominace a obrousit případné hrany mezi vedením a regionálními politiky.

Téměř jisté je však v tuto chvíli to, že premiér Jiří Paroubek by měl být nasazen jako jednička v severních Čechách a nikoli v hlavním městě. Vyhne se tak případné prohře s šéfem ODS Mirkem Topolánkem, který by v Praze měl kandidovat.

V Praze má jako jednička nastoupit nestraník, místopředseda vlády pro ekonomiku Martin Jahn. Ten se zatím odmítá ke své nominaci oficiálně vyjádřit s tím, že to oznámí do konce srpna.

Buzková na jih Čech, Emmerová do Plzně

Vedení soc. dem. má podle dostupných informací jasno v obsazení jedenácti ze čtrnácti volebních krajů. Jisté zatím není, kdo by měl vést kandidátku v Karlových Varech, kde se zatím uvažuje o některém úspěšném komunálním politikovi. Otazníky visí i nad Plzní a Jihočeským krajem. V Plzni by to mohla být ministryně zdravotnictví Milada Emmerová a v jižních Čechách ministryně školství Petra Buzková. To ovšem za předpokladu, že ji kolegové z vedení přesvědčí, aby znovu kandidovala.

Stranické vedení však nechce úvahy o volebních lídrech veřejně komentovat.

"Úvahy o krajských lídrech jsou v tuto chvíli předčasné, až do zářijového zasedání ústředního výkonného výboru budou probíhat konzultace mezi předsedou strany a vedením krajů s cílem dosáhnout shody na jednotlivých návrzích včetně celostátního lídra," pouze řekl Právu šéf poslaneckého klubu soc. dem. Michal Kraus.

Kdo by měl vést kandidátky
(podle představ vedení)
Jiří Paroubekseverní Čechy
Stanislav Grossstřední Čechy
Martin JahnPraha
Bohuslav SobotkaBrno
Lubomír Zaorálekseverní Morava
Radko MartínekPardubice
Michal KrausLiberec
Zdeněk ŠkromachZlín
František BublanVysočina
Hana OrgoníkováHradec Králové
Martin TesaříkOlomouc
Petra Buzkovájižní Čechy
Milada EmmerováPlzeň
???Karlovy Vary

Reklama

Výběr článků

Načítám