Hlavní obsah

Kempy v Česku zápolí s nepřízní počasí

Kempy v Česku letos zápolí s nepřízní počasí. Mnozí provozovatelé lomí rukama a hovoří o katastrofě. Přesto si jiní mnou ruce nad dobrými výdělky, protože je zachraňují cizinci. Ti tvoří zhruba polovinu klientely kempů. V některých oblastech, především v Praze, domácí rekreanti téměř nekempují.

Článek

Mezi zahraničními návštěvníky pak s naprostou převahou vedou Nizozemci, kteří si často dlouhodobé pobyty objednávají už v zimě.

Ceny za ubytování v kempech se většinou ve srovnání s loňskem nezvyšovaly, pokud ano, pak jenom minimálně. Také krádeží spíše ubývá, přesto však provozovatelé letních ubytovacích zařízení lidem radí, aby nenechávali cenné věci ve stanech.

V Praze je téměř plno

Téměř plno mají v Praze na Džbánu, i když i tady se na obsazenosti podepsalo počasí. "Za prvních 14 dní v červenci jsme ve srovnání s loňským rokem zaznamenali zhruba desetiprocentní úbytek návštěvníků," svěřil se Ivan Čížek, majitel sportovního klubu Aritma, který kemp provozuje. "Máme tady nyní jen dva Čechy," dodal.

Podobně je tomu i v dalším kempu Family camp Drusus, který sídlí v Praze 5. "Češi jsou tu výjimkou," prozradil Jiří Staněk, majitel kempu. Špatné počasí ho netrápí. "Letos prožíváme jednu z nejlepších sezón," sdělil.

I ve středočeských kempech se rekreují převážně cizinci. Potíže mají stále ve Veltrusech na Mělnicku. "Nemůžeme se dostat na úroveň, jaká byla před povodněmi v roce 2002," řekla Právu jednatelka společnosti Autokemp Obora Veltrusy Helena Soukeníková. Také v kempu Santa Barbara v Kutné Hoře proti loňsku ubylo hostů.

Naopak na nezájem turistů si nestěžoval správce autokempu Karlštejn Karel Jandečka. "Drtivá většina jsou Nizozemci, ti sem jezdí často a mnozí pravidelně," řekl.

Máchovo jezero stále přitahuje

"Obsazenost chatek je stoprocentní, lidí je určitě více, než jich bylo loni, k čemuž přispěla kvalita vody v jezeře," řekla Právu provozní rekreačního areálu na Máchově jezeře Marcela Dvořáková ze společnosti Region Máchova kraje. Klienty střediska jsou podle jejích slov až z 85 procent Češi.

V Krkonoších mnozí podnikatelé letos označují letní sezónu za katastrofickou, ale Holiday Park Liščí farma ve Vrchlabí musel rozšířit rozsáhlý areál o další místa. "Výhodou je, že pokud nechci, nemusím odtud za ničím jezdit. Navíc děti mohu pustit do dětského koutku s řadou atrakcí nebo na sportovní hřiště bez obav, že se jim něco stane," pochvaloval si jeden z turistů.

Jednu z nejlepších sezón zažívají také provozovatelé kempů u lipenské vodní nádrže. "Modřín je zaplněný už asi z 95 procent a turisté stále přijíždějí. Určitě tomu pomohly i nové služby v Lipně nad Vltavou jako bobová dráha, ale i vylepšení zázemí v kempu včetně nové restaurace," řekl Právu Luboš Krejza, ředitel společnosti Lipno Servis, která provozuje největší kemp u Lipna Modřín.

Na Rozkoši poloprázdno

"O chatičky je zájem stále, ale plocha pro stany téměř zeje prázdnotou," posteskl si naopak Jan Šnajdr, jednatel společnosti Autocamping Rozkoš u České Skalice na Náchodsku. Kemp na Rozkoši přitom patří s kapacitou 3500 osob k největším v republice.

Poloprázdný je kemp Ostende u plzeňského Boleveckého rybníka. "Počasí nám už několik týdnů nepřeje," postěžoval si provozovatel kempu i nedaleké pláže Antonín Hegner. Zdejší návštěvníci dokonce odjíždějí už po denním pobytu, když zjistí, že se počasí nezlepšilo.

Autokemp ve Žluticích na Karlovarsku hlásil obsazenost jen z padesáti procent. "Minulý týden to už bylo dokonce jen deset," řekl provozovatel kempu Vladimír Vlk. "Proti minulým létům rapidně ubývá cizinců," dodal.

Rybník Betlém se svými 30 ha plochy je největším lákadlem jednoho z nejvíc navštěvovaných autokempů v Karlovarském kraji stejného jména u Teplé. "Už druhou sezónu nabízíme našim hostům možnost sportovního rybaření, a to zatím táhne," řekl Právu vedoucí autokempu Jaroslav Bartoška.

Oblíbený kemp v Chabařovicích na Ústecku je v současných dnech obsazen na 70 procent. Nabízí dobrou kvalitu vody svého koupaliště a také nová šlapadla.

Čekají zlepšení

Obsazenost kempů na Žďársku je asi sedmdesátiprocentní. "Zamluvená máme všechna místa na poslední týden v červenci a první týden v srpnu," řekla hlavní vedoucí recepce autokempu Pilák ve Žďáru nad Sázavou Veronika Rosecká.

V autokempinku Vysočina ve Štokách návštěvníci využívají budovu, v níž jsou dvou- až čtyřlůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením.

Reklama

Výběr článků

Načítám