Hlavní obsah

Na nepoctivého úředníka doplatí stovky majitelů aut

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Radnice ve Stodě na Plzeňsku může v příštích dnech očekávat lavinu nepříjemných telefonátů od desítek možná i stovek řidičů, kteří si v posledních čtyřech letech v dobré víře koupili v autobazarech nebo na inzerát či objednávku ojeté vozy dovezené ze zahraničí. Jejich způsobilost k provozu v Česku schvaloval totiž 47letý místní úředník, napojený podle policie na dovážející firmy.

Článek

Ty přes hranice vlastně vozily prakticky vraky, které on kouzlem registrace a novým technickým průkazem měnil v žádané limuzíny, přestože na silnice vlastně nesměly.

Jenomže nyní spadla klec a detektivové z protikorupční služby nepravosti odhalili. Pokud se jejich podezření potvrdí, nečeká trest ale jen úplatného úředníka.

Na jeho praktiky nejvíce doplatí nevinní majitelé podvodně zprovozněných aut. Hrozí jim totiž, že jejich vozům bude zpětně odebrán technický průkaz a poznávací značka. Auta i za desítky tisíc korun tak mohou hodit do šrotu.

Úředník byl obviněn

Policisté začali s akcí minulý čtvrtek. "Přišli na úřad. Vzali si některé spisy a složky jako důkazní materiál. Až nám je vrátí, budeme znát princip obvinění a vůbec celého toho trestného činu. Zatím nic bližšího nevíme," řekl místostarosta města Jiří Vlk.

Úředník byl obviněn z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. "Trestní stíhání bylo zahájeno," potvrdila bez bližších podrobností Taťána Ulčová z Okresního státního zastupitelství Plzeň-jih. Vyšetřování probíhá na svobodě.

Úředník po sdělení obvinění odevzdal klíče a razítko. "Přeřadili jsme ho na jinou administrativní práci, kde nemá oprávnění vydávat správní rozhodnutí. Čekáme, jak dopadne policejní vyšetřování, a podle jeho výsledků se rozhodneme, zda přezkoumáme všechna rozhodnutí, která tento člověk vydal," uvedl Vlk.

Obviněný muž byl pověřen agendou registrace vozidel od roku 2001, kdy na radnici ve Stodě přestoupil z tehdejšího okresního úřadu v Domažlicích. Za tu dobu vydal stovky rozhodnutí. Na stejném úseku pracuje ještě jeden úředník. "V jeho případě je ale všechno v pořádku," prohlásil druhý muž obce.

Radnice nic netušila

Podle něho na nepoctivého úředníka přišli sami policisté. "My jsme žádné podezření neměli. Za tu dobu jsme s ním po pracovní stránce neřešili žádný problém," dodal Vlk.

Obviněný úředník by se svému zaměstnavateli měl zpovídat v úterý. "Máme ho pozvaného na jednání, aby celou věc vysvětlil. Zatím nebyla vhodná příležitost se ho na to zeptat," upřesnil Vlk. Vedení radnice zvažuje, že stíhaného zaměstnance nechá do vyšetření případu doma a bude mu vyplácet jen 60 procent mzdy. Podle Zákoníku práce může toto opatření trvat nejdéle 12 měsíců.

O případ se zajímá i Krajský úřad v Plzni. "V pondělí jsme obdrželi neoficiální sdělení Policie České republiky o probíhajícím vyšetřování na Městském úřadě ve Stodě ve věci nedostatků v agendě registru vozidel. Konkrétní informace týkající se této skutečnosti policisté přislíbili, naopak Krajský úřad Plzeňského kraje (KÚPK) slíbil spolupráci v rámci svých kompetencí," uvedla mluvčí krajského úřadu Jana Filípková.

Podle ní chystá odbor dopravy a silničního hospodářství KÚPK na příslušném odboru Městského úřadu ve Stodě mimořádnou kontrolu zaměřenou na agendu registru vozidel.

Potvrdila, že v případě zjištění nepravdivých skutečností při zápisu do registru dojde ke zrušení zápisu v registru na základě mimořádných opravných prostředků, například obnovou řízení, což pro majitele konkrétního vozidla znamená, že s ním nesmí jezdit na pozemních komunikacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám