Hlavní obsah

Smrt Pavla Dostála otřásla politiky

Právo, Novinky, Jitka Götzová
ČR

Nedělní smrt ministra kultury Pavla Dostála se dotkla politiků bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Všichni svorně oceňovali sílu ministra, který s nemocí bojoval, jeho profesní kvality i jeho čestnost a smysl pro humor.

Článek

Prezident Václav Klaus v neděli odpoledne na zámku v Lánech řekl, že smrt Pavla Dostála ho hluboce zasáhla i přesto, že věděl o jeho vážném zdravotním stavu. "Byl do poslední chvíle takový, jakého jsme ho všichni znali - přátelský, pozorný a naslouchající. Se svou nevyléčitelnou chorobou se mnoho měsíců statečně pral," řekl Klaus.

Doplnil, že Dostál byl příkladem toho, že politika nemusí lidi rozdělovat a mohou mít přátelské vztahy, i když jsou z jiných stran.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek řekl: "Jsem hluboce zasažen, Pavel Dostál byl skvělý a statečný člověk. I když jsme měli jiné politické názory, měl jsem ho moc rád a bude mi chybět stejně jako básničky, které mi prostřednictvím SMS posílal."

Premiér Jiří Paroubek z ČSSD o ministru kultury řekl: "Pavel Dostál byl výborný ministr, skutečný služebník státu, provedl českou kulturu složitým potransformačním obdobím, česká kultura se pod jeho sedmiletým vedením utěšeně rozvíjela. Povedlo se mu zavést řasu projektů, které budou trvat dlouhá léta po jeho odchodu. Měl mimořádný vliv na uměleckou obec, byl také vynikajícím novinářem, skvělým a respektovaným parlamentním rétorem. Byl jednou z nejuznávanějších politických osobností země a ČSSD, a  byl také dobrým manželem a starostlivým otcem,"

Předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS uvedl: "I když jsme byli političtí protivníci, tak jsme byli velcí kamarádi. Je mi hrozně líto, že zrovna takovýto člověk, který bojoval v politice férově, prohrál boj s touto nemocí."

Reakce předsedů stran

Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) těžko hledal slova: "Jak bojoval se svou nemocí, svědčilo o tom, co člověk dokáže. To je největší zkouška bez ohledu na to, co člověk dokáže v politice."

Dostála si velmi vážil i ministr spravedlnosti a předseda Unie Svobody-DEU Pavel Němec: "Bude pro mne vždy symbolem síly a vzdoru. Vzdoroval komunistům, jako novinář bojoval s politickou blbostí a nakonec se dal do boje s rakovinou, Tím, že i s ní se dal do křížku, tím, nad ní vyhrál,škoda člověka s takovou vůlí a intelektem."

Dostálův konec zasáhl i předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka: "Lidé prý kvůli cílům zapomínají jeden na druhého a život je prý potom samý cíl a žádná radost. Nemyslím si, že byl Pavel Dostál byl samý cíl a žádná radost. Možná právě proto se i teď pecka v třešni rozbušila a nad mým mikulovským vinohradem vlaje Dostálova šála na půl žerdi," řekl poněkud záhadně Grebeníček.

Předseda ČSSD Stanislav Gross uvedl: "Byl to skvělý chlap, v posledních letech jsme měli k sobě hodně blízko a poznal jsem ho jako moudrého člověka, který byl kdykoli ochoten pomáhat druhým, dokázal skutečně žít a dělat radost okolnímu světu. Jsou lidé, jejichž světlo v nás zůstane, i když nás na tomto světě museli opustit. To Pavlovo zůstane v lidech, co ho znali, navždy a hodně silně."

Předseda ODS Mirek Topolánek považoval Pavla Dostála za velmi blízkého a slušného člověka, i když nepatřil mezi jeho nejbližší kamarády: "Jak žil, tak bojoval s nemocí. Je mi to strašně líto, ä jsem z toho smutný jako když zemřel Luboš Voleník (prezident Nejvyššího kontrolního úřadu a člen ODS) také Pavlův kamarád.

Smutný Václav Havel

Václava Havla a jeho manželku Dagmar zpráva o úmrtí ministra kultury hluboce zasáhla, byli dobří osobní přátelé Pavla Dostála. Ten podle nich měl kulturu opravdu rád, protože z ní sám vzešel. Jeho odchod považují manželé Havlovi za velkou ztrátu pro naší zemi. Právu to tlumočil jeho tajemník Jakub Hladík.

Zavzpomínal i expremiér Miloš Zeman: "Byl jsem za ním s mojí paní asi před měsícem v Masarykově onkologickém ústavu. Tehdy jsem ještě doufal, že se z toho dostane, ale dobří lidé umírají a ti špatní někdy zůstávají, tak už to v životě bývá."

Reklama

Výběr článků

Načítám