Hlavní obsah

Ministr kultury Pavel Dostál podlehl rakovině

Právo, Novinky, ČTK, Jitka Götzová
BRNO/PRAHA

V neděli ráno podlehl rakovině v brněnském Masarykově onkologickém ústavu ministr kultury, divadelník a komentátor Pavel Dostál. Jeho úmrtí potvrdila mluvčí nemocnice Zuzana Joukalová. Dvaašedesátiletý člen vlády a poslanec za sociální demokracii podlehl po téměř ročním boji rakovině.

Článek

"Dnes ráno ministr zemřel v kruhu rodiny," řekla novinářům primářka kliniky komplexní onkologické péče Katarína Petráková. "Celé tři týdny měl (ministr) kolem sebe vždy někoho z rodiny, a to i v noci."

V posledních dnech byl ministr podle lékařky výrazně unavený a projevilo se u něj i nechutenství. Nevyskytly se však problémy, které by lékaři nedokázali pomocí medikamentů zvládnout. Od pátku se ale ministrův zdravotní stav zhoršoval z hodiny na hodinu. V neděli ráno zemřel na akutní selhání jaterních funkcí.

Dostál byl tři týdny v nemocnici, kam dříve jen dojížděl, hospitalizován. V Brně absolvoval série chemoterapií a menší chirurgický zákrok. Zvažovala se i další operace. Přitížilo se mu v noci z pátku na sobotu. V nemocnici ho v posledních dnech navštívili kromě jeho nejbližších, s nimiž trávil téměř veškerý čas, i prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek.

Zhoubný nádor na slinivce zjistili Dostálovi lékaři loni při vyšetřeních spojených s ortopedickým zákrokem a odoperovali ho 15. září 2004. Dostálova léčba měla být původně ukončena jen krátkou chemoterapií. Opakovaně se ale začaly vracet horečky a zápaly plic a ministr se v prosinci rozhodl zahájit desetitýdenní intenzivní ambulantní chemoterapii, protože rakovina metastázovala do jater.

Klaus: Byl to nejlepší ministr kultury

Prezident Václav Klaus v neděli Dostála označil za nejlepšího ministra kultury od roku 1989. Byl důkazem toho, že politika nemusí lidi rozdělovat. Dostál měl přátele i mezi lidmi, kteří byli z opačného názorového spektra. Ocenil také, že Dostál až do konce pracoval a s nemocí bojoval.

Dostál v roce 2000 prosadil autorský zákon, v roce 2002 byl také přijat zákon, který změnil fungování církví. Právě s jejími představiteli po celé období ve funkci bojoval. Za jeho působení byl přijat i nový tiskový zákon.

Pracoval do posledních chvil

Během léčby se Dostál věnoval práci, byl v kontaktu s ministerstvem a jezdil do Prahy na některá jednání vlády a Sněmovny. Před politickou kariérou a účastí ve čtyřech sociálnědemokratických vládách byl Dostál dramatikem a divadelníkem. [celá zpráva].

Dostálova smrt zasáhla všechny politiky bez ohledu na jejich stranickou příslušnost. Oceňovali jeho morální i profesní kvality.  [celá zpráva] Dostálovu osobnost ocenili také představitelé všech oblastí kultury. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám