Hlavní obsah

Vesecká popírá, že by měla nahradit Benešovou

– PRAHA
Právo, Pavel Blažek, Ivana Cihlářová

Jedním z nevážnějších kandidátů ministra spravedlnosti Pavla Němce na post nejvyššího státního zástupce je podle informací Práva východočeská státní zástupkyně Renáta Vesecká (45). Jak ministr, tak Vesecká ale zatím dotazy novinářů na toto téma odrážejí.

Článek

"Nebudeme to potvrzovat, ani vyvracet," odpověděl včera na dotaz Práva, zda je Vesecká horkou favoritkou na místo Marie Benešové, pracovník ministerstva spravedlnosti Milan Vladyka. Doplnil, že se Němec nebude v médiích vyjadřovat k personálním otázkám.

Svou kandidaturu popírá i Vesecká. "Jste první osoba, od které to slyším. Rozhodně se k tomu nějak nemohu vyjadřovat," reagovala včera na dotaz Práva, zda byla s touto nabídkou oslovena.

Němec (US-DEU) ve čtvrtek na stanici BBC přiznal, že má k dispozici několik kandidátů na post nejvyššího státního zástupce. "Mám nějaký okruh tří čtyř kandidátů, ovšem ten není uzavřen," řekl Němec.

Známá z kauzy Stodolovi

Vesecká stojí v čele královéhradeckého státního zastupitelství od ledna 2000, před tím pracovala jako náměstkyně okresního státního zástupce v Havlíčkově Brodě. Její specializací je násilná kriminalita.

Nejznámějším případem, ve kterém figurovala jako žalobkyně, je nepochybně kauza manželů Stodolových, odsouzených na doživotí za vraždu osmi starých lidí. Jako státní zástupkyně stála Vesecká i proti Vlastimilu Pechancovi ze Svitav, kterého královéhradecký krajský soud opakovaně poslal na třináct let do vězení za rasově motivovanou vraždu Roma Oty Absolona.

V zatím poslední velké kauze byla žalobkyní v případu únosu a vraždy vysokomýtského podnikatele Stanislava Brunclíka. Pachatelé dostali letos v květnu výjimečné tresty - 23 a 21 let vězení.

Němec klade důraz na rychlé řešení

Ministr spravedlnosti ve čtvrtek v BBC potvrdil, že na brzkém odvolání Benešové má osobní zájem. "Určitě by to měly být týdny, nikoliv nějaké dlouhé měsíce," určil Němec lhůtu, během níž by měla vláda o Benešové rozhodnout. Situaci zřejmě nebude mít jednoduchou. S výjimkou ODS a US-DEU totiž politici vyjadřují Benešové podporu.V sobotním Magazínu Práva ji jednoznačně vyslovují expremiér Miloš Zeman (ČSSD), bývalý ministr spravedlnosti a ombudsman Otakar Motejl, bývalá ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) a senátor Petr Pithart (KDU-ČSL).

Zájem na rychlém sesazení Benešové je podle informací Práva vyvolán policejním vyšetřováním postupu ministerstva spravedlnosti a ministra Němce v kauze katarského prince (odsouzen za pohlavní zneužívání školaček, pozn. red.) a neklidem v řadách žalobců. "Prověřování podnětu nejvyšší státní zástupkyně Benešové ve věci postupu ministerstva spravedlnosti v případu katarského prince stále trvá. Žádné jiné informace nelze podat," řekla Právu mluvčí protikorupční služby Jana Moravcová.

Podle některých žalobců z pražského vrchního státního zastupitelství je třeba situaci uklidnit už proto, že hrozí personální otřesy. O odchodu z funkce prý uvažuje například šéf středočeských žalobců Martin Staněk, kterého by měl nahradit dosavadní šéf žalobců na okrese Praha-západ Ondřej Šmelhaus.

"Jak se to začne, tak nikdo neví, co bude," řekl Právu jeden z žalobců. "V pondělí má o situací osobně jednat Benešová s pražským vrchním státním zástupcem Jiřím Kulvejtem," dodal jeden ze státních zástupců. Mluvčí pražského vrchního státního zastupitelství se k těmto informacím odmítla vyjádřit.

Důkazy stále nepředloženy

"Nebudeme se k těmto otázkám do doby návratu vrchního státního zástupce Jiřího Kulvejta do úřadu vyjadřovat," odpověděla v pátek na dotazy Práva Zadražilová. Upřesnila, že Kulvejt je na dovolené. Ani Benešová nepotvrdila, jestli bude s Kulvejtem jednat. "Není v úřadě. Dotazujte se až v úterý," řekla Právu pracovnice Nejvyššího státního zastupitelství.

Žalobci z vrchního státního zastupitelství mají obavy z neklidu a změn, ale ti, jichž by se to mělo týkat, o ničem buď nevědí, nebo o odchodu z funkce neuvažují. "O rezignaci jsem neuvažoval a neuvažuji. Nevím důvod, proč bych rezignovat měl," řekl v pátek Právu středočeský žalobce Martin Staněk. Ani okresní žalobce pro Prahu-západ Ondřej Šmelhaus neví o tom, že by měl nahradit Staňka ve funkci. "Nikdo o tom se mnou nejednal. Nevím o tom," řekl Právu Šmelhaus.

Jediné, co je jisté, jsou tak vyjádření Němce o údajné neschopnosti Benešové koncepčně řídit. "A podle mého názoru státní zastupitelství není řízeno koncepčně. A jsem rád, že alespoň v té jedné věci je shoda s předsedou vlády. On řekl, že nejvyšší státní zástupkyně může být ve své pozici unavená. Já ty důvody nechci hodnotit, ale prostě jsem přesvědčen, že je čas pro změnu," zdůraznil ve čtvrtek Němec na BBC. Dosud však veřejnosti o uvedené neschopnosti Benešové nepředložil důkazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám