Hlavní obsah

Občanky z roku 1994 platí jen do prosince

Právo, ada, nig
PRAHA

Všechny občanské průkazy vydané do konce roku 1994 si ještě letos musejí občané vyměnit za nové. Tato povinnost se týká i starších občanů, kteří své doklady často ještě v podobě knížky mají uloženy někde hluboko na dně šuplíků a potřebují je pouze při přebírání důchodů či pošty určené do vlastních rukou.

Článek

Tato výměna je součástí rozsáhlé celorepublikové akce, při níž si musejí do prosince 2008 pořídit průkaz s tzv. strojově čitelnou zónou všichni čeští občané.

Ačkoli se lidovci již podruhé pokoušejí této povinnosti zbavit staré občany, které to podle nich velmi zatěžuje, naráží tato jejich snaha na odmítavý postoj ministerstva vnitra.

"To není náš výmysl nebo nějaký šprajc, ale ta výměna se musí udělat důsledně ze dvou důvodů. Předně je nutné sjednotit osobní průkazy v ČR, neboť tu existuje jedenáct různých typů. A je také třeba se připravit na to, že s postupem nových technologií bude průkaz s čipovou pamětí neprostou nezbytností při komunikaci s některými úřady," řekl Právu ministr vnitra František Bublan.

Podle něho to může být právě na úřadech, které nejstarší občané potřebují nejvíce. Jako jsou zdravotní pojišťovny, sociální úřady, nebo přebírání důchodů. Vláda ve středu posuzovala návrh lidovců, aby občané nad 70 let, kteří nehodlají používat své průkazy k cestování po EU, je měnit nemuseli. Na stanovisku se však neshodla a nechala rozhodnutí na poslancích. Ti již v červnu obdobný návrh zamítli.

Úředníci mají jezdit za žadateli

Ministr si nechal zjistit stav, jak výměna probíhá. "Zjistil jsem, že na mnoha místech v republice je to bez problémů. Pokud se objevily problémy ve volebních obvodech lidoveckých poslanců, pak jsou to místní záležitosti," řekl Právu.

"Zákon pamatuje na to, aby se těmto lidem mohlo vyjít vstříc. Dokonce jsme stanovili povinnost úředníkům, aby za lidmi, kterým by cesta na úřady dělala potíže, jezdili osobně. A vím, že se to děje. Úředníci jezdí do léčeben dlouhodobě nemocných či domovů důchodců, fotografují občany na místě a sepisují s nimi žádosti o vydání nového dokumentu," dodal Bublan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám