Hlavní obsah

Paroubek zrušil dovolenou u podnikatele Ďurička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) ve čtvrtek večer zrušil část své dovolené, kterou měl v Chorvatsku strávit se svým přítelem Bohumírem Ďuričkem. Učinil tak poté, co se ukázalo, že pražský podnikatel Ďuričko je veden jako agent StB. Měl krycí jméno Lipan. O jeho spolupráci s StB ve čtvrtek informoval Český rozhlas - Radiožurnál. Paroubek zůstane s rodinou v Česku.

Článek

"Pan Ďuričko byl evidován 17. listopadu 1988 jako kandidát tajné spolupráce a v červnu 1989 byl převeden do kategorie agent. Jeho svazek se zachoval a je uložen v archivu ministerstva vnitra," sdělil Radiožurnálu někdejší pracovník Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Radek Schovánek.

Pražský podnikatel Bohumír Ďuričko se s Paroubkovými přátelí přes 15 let, navštěvují se o Vánocích, slaví společně narozeniny. Oba muži pracovali v cestovním ruchu, kde se také seznámili. V současné době je Ďuričko spoluvlastníkem a vedoucím pražského hotelu Axa.

Ministr vnitra František Bublan k případnému bezpečnostnímu riziku, které by z přátelství premiéra a Ďurička mohlo vyplývat, uvedl, že bez znalostí okolností Ďuričkovy evidence je těžké případ hodnotit.

"Pokud je (Ďuričko) evidován v registru těchto spolupracovníků (StB), tak to ještě nic nevypovídá, protože by člověk musel vidět jeho svazek," uvedl v Radiožurnálu.

Vyjádření podnikatele se Radiožurnálu nepodařilo získat. Jeho bývalá manželka Zuzana rozhlasu sdělila, že její exmanžel získal od ministerstva vnitra potvrzení, že agentem nebyl.

Reklama

Výběr článků

Načítám