Hlavní obsah

Bezpečnostní opatření se v Česku zatím nezvýší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Po sérii čtvrtečních teroristických útoků v londýnských dopravních prostředcích zatím české ústřední orgány nechystají dodatečná bezpečnostní opatření. Oslovená ministerstva čekají na konkrétnější informace z britské metropole. Ministr vnitra František Bublan novinářům řekl, že policie nebude zvyšovat současná bezpečnostní opatření.

Článek

Ta byla zpřísněna již po předchozích útocích v Londýně před dvěma týdny. Podle ministra není ani nutné svolávat bezpečnostní radu státu. Nechystá se ani zvláštní zasedání zpravodajské skupiny. Ta podle Bublana jednala jen několik hodin před tragickými událostmi a zatím není důvod svolávat ji znovu.

Ministr také řekl, že informace, které má nyní k dispozici, nasvědčují verzi, že dnešní útok pochází z jiné dílny než předchozí výbuchy. Lidé, kteří ho mají na svědomí, se podle něj zřejmě "nalepili" na dřívější události.

Na další zprávy z Londýna čeká také vláda či ministerstva obrany a zahraničí. Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář řekl, že zatím nejsou k dispozici konkrétní informace, které by úřady vedly k zásadnějším opatřením. Ministerstvo je ve spojení s českým velvyslanectvím v Londýně.

Podle ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) jsou londýnské události "velmi znepokojivé". Uvedl, že se dotýkají i České republiky, protože je členem Evropské unie a NATO. Je však přesvědčen, že české zpravodajské služby pracují na vyhodnocení informací. "Na základě jejich vyhodnocení bude vláda i bezpečnostní rada reagovat," dodal.

Ostraha strategických míst

Mluvčí bezpečnostní služby BIS Jan Šubert řekl, že dostupné informace jsou velmi kusé a neúplné. "Nelze vyloučit, že se o slovo začínají hlásit skupiny a jednotlivci, kterým nejde o otázky ideologie a nemají ani žádné konkrétní požadavky. Jejich hlavním cílem je zvrácené uspokojení z toho, že vyvolávají zmatek a chaos," řekl Šubert. BIS zatím setrvává na opatřeních, která nastolila po prvních útocích.

Bezprostředně po sérii velkých teroristických útoků v Londýně ze 7. července se sešla takzvaná zpravodajská skupina, v pohotovosti bylo rovněž ministerstvo obrany a jeho krizový štáb.

Policie začala ostřeji hlídat klíčové pražské budovy, metro a důležité dopravní uzly, železnice, letiště a elektrárny, ale také sídlo rozhlasové stanice Svobodná Evropa. [celá zpráva] Zátarasy byly rozmístěny před sídlem britské ambasády v Praze.

Reklama

Související články

Policie je v pohotovosti nejen v Praze

Od čtvrtka posílí policejní hlídky v metru, na železnici, u obchodních domů a u významných budov. Pod větší ochranou bude také Rádio Svobodná Evropa....

Výběr článků

Načítám