Hlavní obsah

Přejít omylem hranice se může prodražit

– PRAHA

Přejít omylem, ať už z houbařské roztržitosti, borůvkářského nadšení či kvůli cyklistické zkratce zelenou hranici, se může prodražit. Zvláště u našich západních a jižních sousedů nejsou pokuty nijak zanedbatelné a místní policie bývá značně nekompromisní.

Foto: internet

Ilustrační foto

Článek

"Od začátku července máme evidováno 32 případů překročení hranice mimo přechody. Vesměs se jedná o turisty nebo cykloturisty, kteří si tak zkracují cestu," řekla Právu mluvčí Oblastního ředitelství Služby cizinecké a pohraniční policie v Českých Budějovicích Anna Stloukalová. Nejčastěji byli podle ní "turističtí ilegálové" zachyceni v oblasti Nové Bystřice a Nových Hradů. "Policisté mohou za tento přestupek udělit českému občanovi až tisíc korun pokuty, cizincům až tři tisíce," uvedla Stloukalová.

Sankce až 220 eur

Rakouští policisté udělují za stejný přestupek na místě pokutu 21 eur, což je v přepočtu zhruba 650 korun. Pokud ovšem hříšníci odmítnou zaplatit, následuje správní řízení a pokuta až 220 eur. "Je třeba říci, že tyto sumy jsou striktně dodržovány. Stalo se například, že rakouští policisté zabavili našim turistům jízdní kola a vydali je až po zaplacení pokuty," zdůraznila Stloukalová.

"Samozřejmě podobné případy se vyskytují i u nás. Hlavně u houbařů," potvrdil Ralf Bayersdorfer s inspektorátu německé pohraniční policie v Klingenthalu. Podle něho ale většinou nejde o klasické přechody zelené hranice kvůli zkrácení trasy. "Prostě jednou ta houba roste metr za hranicí na českém území, jindy naopak a samozřejmě se stává, že si pro ni ten houbař dojde, aniž by si uvědomil, že hranici překročil," vysvětluje Bayersdorfer.

Ti, kteří by však při takovém přechodu hranic byli přistiženi německou policií, budou muset sáhnout poměrně hluboko do peněženky. Tamní policisté mohou na místě udělit totiž pokutu v přepočtu až 1200 korun.

"Čas od času se s nelegálním přechodem státní hranice mimo vyznačené přechody setkáváme," potvrdil policista z cizinecké a pohraniční policie v Kraslicích na Sokolovsku. "Pokuty udělujeme většinou do jednoho tisíce korun," dodal s tím, že nejčastěji překračují státní hranici na nevyznačených místech němečtí turisté. "Němci jsou v tomto hodně neukáznění. Vyloženě si někteří dělají ze státní hranice dobrý den," uvedl policista, podle kterého v mnohem větší početní síle hlídá státní hranici pohraniční policie v sousedním Německu. "Jejich policisté jsou ale myslím dosti benevolentní, ovšem jen v případě přestupku ze strany německého občana," dodal.

Cizinecká policie na jižní Moravě eviduje v létě několik desítek případů, kdy lidé při turistice omylem překročí hranice nebo si cestu zkrátí přes zelenou hranici, aby nemuseli až k hraničnímu přechodu. "Jde především o cyklisty na Znojemsku, kteří jedou do Rakouska přes park Podyjí a při cestě zpátky si to zkrátí, protože hraniční přechod je pro ně příliš vzdálený. Tyto případy pak většinou řešíme pokutou v řádu několika set korun," uvedl Roman Skřepek z oblastního ředitelství Cizinecké a pohraniční policie v Brně.

V Česku spíš domluva

V Česku naopak podle informací z příhraničí policie zbloudilé výletníky z druhé strany hranice nebo turisty na přeshraničních stezkách, co si v hotelu zapomenou doklady, většinou nepokutuje.

"Od počátku roku evidujeme zhruba 300 Poláků, kteří překročí hranice mimo přechody a bez dokladů. Tyto přestupky řešíme v drtivé většině dohodou, v menší míře pak nějakou úplně banální pokutou," uvedl zástupce ředitele pohraniční policie v Ostravě Petr Navrátil.

Podobný počet českých turistů, kteří se neoprávněně ocitnou v Polsku, evidují podle něj také polští pohraničníci. "Případů však je méně než dříve. Je to dáno i tím, že obyvatelům příhraničních okresů stačí pro vstup do Polska občanský průkaz," dodal Navrátil.

V Polsku je to přečin

Na polské straně však k těmto přestupkům již tak tolerantní nejsou. "Zde to neřeší jako přestupek, ale jako přečin a vše končí u soudu," řekla Právu Ivana Ježková z oblastního ředitelství Cizinecké a pohraniční policie v Hradci Králové, podle které lze jen těžko rozeznat, zda turista v hraničním prostoru zabloudil nebo si úmyslně zkracuje cestu. "U převážné většiny případů však zatím vyřeší takový přestupek bloková pokuta ve výši jedné nebo dvou stokorun," dodala Ježková.

"Letos bylo zatím zjištěno 37 osob, které se dostali do naší republiky přes státní hranici mimo oficiální přechody," řekla Právu mluvčí severočeské Cizinecké a pohraniční policie Eva Hauková s tím, že šlo především o turistické stezky. "Tito lidé byli většinou vráceni pro nedostatky v cestovních dokladech nebo neoprávněný pohyb na turistických stezkách, na kterých je režim jejich využívání vymezen v době od 6 do 22 hodin," upřesnila policistka.

Jen od Krkonoš, přes Orlické hory ke Králickému Sněžníku je na hranicích s Polskem například 22 turistických stezek. Od jara do podzimu se zde pohybují tisíce lidí. "V loňském roce jsme za období květen až červenec řešili 92 přestupků ilegální turistiky, letos za stejné období do 17. července 84," spočítala Ježková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám