Hlavní obsah

Nemocný Dostál sleduje politické dění a pracuje

Právo, jac, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zdravotní stav ministra kultury Pavla Dostála, kterého ve středu večer nečekaně navštívil v brněnském Masarykově onkologickém ústavu premiér Jiří Paroubek, se mírně zlepšil. Právo o tom ve čtvrtek informovala mluvčí Masarykova onkologického ústavu Zuzana Joukalová.

Článek

"Nemocnice se k bližším podrobnostem ministrova zdravotního stavu nebude vyjadřovat," dodala mluvčí. Pacient má jednolůžkový pokoj s televizí, sleduje politické dění, pokud mu to síly dovolí také pracuje. Navštěvují jej zde jeho rodinní příslušníci.

Lékaři podle informací Práva přerušili intenzívní chemoterapii a nyní se soustředí na zvládnutí jejích vedlejších účinků. Ty mohou podle obecně dostupných informací spočívat především v poruchách krvetvorby, snížené odolnosti vůči infekcím, únavě, nevolnosti, zánětech v dutině ústní atd.

Jak sdělil ředitel Masarykova onkologického ústavu Rostislav Vyzula novinářům, současnou podpůrnou léčbu opět vystřídá standardní protinádorová terapie, jakmile to stav pacienta dovolí. Bližší informace nemocnice nesdělí, zákaz cokoli říci dostal od vedení ústavu veškerý personál.

Do nemocnice přiletěl prezident

Nemocného ministra kultury Pavla Dostála navštívil ve čtvrtek krátce po 16. hodině i prezident Václav Klaus. Prezident přiletěl vrtulníkem pouze v doprovodu ochranky a přinesl pacientovi kytici růží.

Během cesty do čtvrtého poschodí, kde pacient leží, jej ředitel ústavu Rostislav Vyzula a ošetřující lékař informovali o postupu léčby a prezident pak bez doprovodu vstoupil do Dostálova pokoje.

Jak informovala mluvčí ústavu Zuzana Joukalová, ministrův stav se proti středě ve čtvrtek mírně zlepšil. Pacient měl lepší náladu, byl optimističtější. Svoji roli sehrála jistě psychická podpora rodiny i návštěvy premiéra Paroubka a prezidenta republiky.

Premiérova návštěva

Ve středu večer navštívil ministra Dostála premiér Jiří Paroubek, který tam vrtulníkem zaletěl hned po zasedání vlády. "Chviličku jsme si povídali, i když je pod utlumujícími léky. Je u něj manželka i dcery, a všichni se o něj ohromně starají," řekl ve středu v noci Právu před odletem do Prahy premiér. 

Jak dodal, téměř hodinu hovořil také s ředitelem ústavu. Nechtěl blíže komentovat, jak na tom pacient je, ale podle lékařů je situace velmi vážná.

Hospitalizován je tři týdny

Dostál už třičtvrtě roku bojuje s rakovinou a již třetí týden je hospitalizován v Brně. Od konce loňského roku dojížděl do ústavu na léčení nádorového onemocnění slinivky břišní a metastáz v játrech. Podle informací Práva lékaři přerušili chemoterapii a soustředí se na zvládnutí nežádoucích účinků, jež u pacientů tento druh léčby obvykle provázejí.

Ministr se minulý týden svěřil Právu, že by se chtěl zúčastnit středečního jednání vlády, aby mohl obhajovat zákon o veřejné podpoře kultury. Avšak jeho zdravotní stav mu to nedovolil, takže ho zastoupil na jednání jeho náměstek Zdeněk Novák, který ho také prostřednictvím SMS zprávy informoval, že vláda předlohu odsouhlasila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám