Hlavní obsah

Formánková má nakročeno do Ústavního soudu

PRAHA

Ústavně-právní výbor Senátu podpořil návrh prezidenta Václava Klause, aby se plzeňská soudkyně Vlasta Formánkova stala členkou Ústavního soudu. Prezident Formánkovou senátorům navrhl 20. května.

Článek

Z 11 přítomných senátorů pro Formánkovou v ústavně-právním výboru hlasovalo sedm. Odpoledne jednal o kandidatuře i výbor pro vzdělání, informovala ČTK. Jeho předseda Václav Jehlička (za KDU-ČSL) ČTK řekl, že její kandidaturu podpořila v tajné volbě "výraznější nadpoloviční většina". O Formánkové se má hlasovat na schůzi, která začne počátkem srpna. "Rozhodně se do toho 5. srpna, kdy končí schůze, bude hlasovat," řekl ČTK.

Formánková byla v roce 1990 předsedkyní Okresního soudu Plzeň-město. Poté se stala soudkyní Krajského soudu v Plzni, kde působí dodnes v agendě ochrany duševního vlastnictví, ochrany osobnosti a dalších. "Prezident je přesvědčen, že její rozsáhlá zkušenost s prací obecných soudů bude pro Ústavní soud přínosem," uvedl při oznámení její nominace ředitel tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Formánková je kritizována za své kontroverzní rozsudek z roku 1980. Tehdy šestadvacetiletá soudkyně totiž poslala na několik měsíců do vězení hospodského pouze za to, že narušoval ustavující schůzi občanského výboru a nadával přítomným členům KSČ. O jedenáct let později Jana Čermáka, který zemřel v roce 1987, stejný soud plně rehabilitoval a rozsudek zrušil.

Již několikrát se stalo, že senátoři prezidentovy kandidáty do Ústavního soudu odmítli. Naposledy zamítli nominaci státní zástupkyně Jaroslavy Novotné kvůli jejímu dvanáctiletému členství v KSČ. V Ústavním soudu zbývá ještě obsadit dvě místa. Senát už Klausovi odmítl šest ze 17 předložených kandidátů.

Reklama

Související témata:

Související články

Spis kompromitující soudkyni Formánkovou zmizel

Z archívu plzeňského okresního soudu beze stopy zmizel originál soudního spisu z roku 1980, který staví do nepříliš příznivého světla plzeňskou soudkyni Vlastu...

Ztracený spis soudkyně Formánkové se našel

Na Okresním soudu v Plzni se ve čtvrtek našel spis z roku 1980, který by mohl kompromitovat soudkyni Vlastu Formánkovou, kterou prezident Václav Klaus navrhuje...

Výběr článků

Načítám