Hlavní obsah

Nacionalisté se chlubí pochvalou od Klause

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Pochvalným dopisem od tajemníka prezidenta Václava Klause se na svých internetových stránkách chlubí krajně pravicová a nacionalistická strana Národní sjednocení, která chce ve společné koalici s Republikány Miroslava Sládka uspět v příštích volbách do parlamentu.

Článek

V oficiálním dopise Kanceláře prezidenta republiky Klausův tajemník Ladislav Jakl děkuje jeho jménem vedení Národního sjednocení za jejich politické prohlášení, ve kterém vyjádřili pobouření nad kritikou dvou europoslanců, Aleja Vidala Quadrase (španělský lidovec) Jo Leinena (německý soc. dem.), k osobě českého prezidenta a jeho kritickému postoji vůči evropské ústavě.

"Vaše prohlášení jsem předal panu prezidentovi a jeho jménem Vám děkuji za Vaši podporu," píše Jakl v dopise. Na konec připojil doušku: "Prezidenta republiky těší, že Vám dění na současné politické scéně není lhostejné a že otevřeně prezentujete svůj názor na věc." Mluvčího Hradu Petra Hájka dotaz na dopis zaskočil, ale odmítl se jakkoli vyjádřit. Hrad nicméně autenticitu dopisu potvrdil.

Národní sjednocení je směsí extremistické pravice a katolického fundamentalismu. Na svých internetových stránkách její zástupci píší, že jsou pro znovuzavedení trestu smrti a zpřísnění trestního práva. Důsledně odmítají registrované partnerství homosexuálů, umělé potraty a eutanazii. Stejně jako prezidentu je jim trnem v oku evropská ústava. Dokonce by chtěli, aby Česká republika z Evropské unie vystoupila. Otázku nezaměstnanosti redukují na problém přistěhovalců.

Národní pětka se rozpadá

"Navrhujeme důslednou kontrolu všech nelegálně zaměstnaných cizinců na našem území. Není žádoucí, aby zabírali pracovní místa pro české občany," píše se v programu strany. Představitelé Národního sjednocení neúspěšně kandidovali na jižní Moravě do Senátu a také do krajského zastupitelstva.

Pro malý volební potenciál se lídři Národního sjednocení minulý rok dohodli s dalšími nacionalistickými subjekty - Národní stranou, Dělnickou stranou, Republikány Miroslava Sládka a Českým hnutím za národní jednotu - a vytvořili tzv. Národní síly nebo Národní pětku. Pod touto hlavičkou chtěli jít společně do voleb, Dělnická strana ale před několika týdny z této koalice odstoupila. Nelíbila se jí spolupráce s Miroslavem Sládkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám