Hlavní obsah

Rath vyzval kraje, aby neprivatizovaly nemocnice

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Prezident České lékařské komory (ČLK) David Rath vyzval ve čtvrtek kraje, aby neprivatizovaly nemocnice, protože na tento krok by nejvíc doplatili pacienti. Péče o ně by prý mohla být horší a nekompletní.

Článek

"Důrazně varuji politickou reprezentaci krajů, zejména ODS, před plošnou privatizací sítě krajských nemocnic. Jde o neověřený experiment, který snese srovnání s experimentem kupónové a divoké privatizace průmyslu 90. let," sdělil Právu Rath.

Dodal, že ho k tomu vede překotná privatizace většiny zdravotnických zařízení Středočeského kraje. "Budí vážné podezření, že není motivována pouze naivní a nereálnou představou, že dojde ke zlepšení péče a kraj se zbaví problémů, ale že skutečným motivem může být osobní prospěch několika jednotlivců ve vedení kraje," prohlásil Rath.

Obává se, že nemocnice budou prodány hluboko pod cenou. "Některé nemocnice mohou být vytunelovány," řekl Rath. Prezident ČLK soudí, že "obchodní společnosti jsou vytvářeny za účelem tvorby zisku a zisk lze také vytvářet na úkor kvality zdravotní péče, tedy na úkor zdraví a životů pacientů."

Kanadsko-americká studie

Zhoršení péče v obchodních společnostech, na které kraje převádějí nemocnice, doložil Rath na kanadsko-americké studii. "Prokázala, že v nemocnicích - obchodních společnostech je šance pacientů na přežití menší než v nemocnicích neziskových," řekl Rath a dodal, že o výsledcích této studie jsou krajští politici informováni a "přes tyto jednoznačné výsledky se rozhodli hazardovat se životy obyvatel krajů".

Podle Ratha v Kanadě tyto výsledky vedly politiky k tomu, že proces přeměny nemocnic na obchodní společnosti přerušili.

ČLK prosazuje zákon o veřejných neziskových nemocnicích, kterým se nyní zabývá Sněmovna. Podle něj by měla vzniknout jedna veřejná nemocnice zhruba na 100 tisíc obyvatel. Ty ostatní by pak bylo možné zprivatizovat. Pacient by ale měl zaručeno, že bude vždy komplexně ošetřen.

Reklama

Související články

Senát odmítl zákaz převodu nemocnic

Odškodnění účastníků protikomunistického odboje bude Senát schvalovat až za týden. Na příští čtvrtek odložil také rozhodování o tom, zda má stát poskytovat...

Výběr článků

Načítám