Hlavní obsah

Ministerstvo nedoporučuje dovolenou v desítkách zemí

PRAHA

Bandité v Kolumbii, ptačí chřipka ve Vietnamu nebo cholera v Senegalu - takové zpestření mohou čeští turisté prožít na letní dovolené. Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) ČR proto občanům rozmlouvá cestování do desítek zemí Asie, Afriky a Latinské Ameriky.

Článek

Jako jednu z nejrizikovějších evropských zemí MZV zmiňuje Makedonii, a to zejména kvůli sousedství s Kosovem. Turisté tam mají dbát maximální opatrnosti a nezastavovat na opuštěných či odlehlých místech.

Asie: tsunami, nemoci a války

V případě Asie MZV upozorňuje na dozvuky prosincové tragédie, během níž zemřelo až 300 tisíc osob. Následky tsunami nejsou zcela odstraněny na pobřeží východní Indie kolem města Nagapattinam a Andamanských i Nikobarských ostrovů. V Indonésii by lidé neměli cestovat do provincie Aceh.

Malajsii se varování týká oblastí Tanjung Tokong, Tanjung Bungah a Teluk Bahang na ostrově Penang. Hlavní turistická centra jsou v provozu. MZV ale varuje před horečkou dengue, kterou přenášejí komáři.

Na Srí Lance vlna tsunami podle Černínského paláce "denní život" ve větší míře neovlivnila. Nedoporučuje se však podnikat cesty na východní pobřeží a lidé by měli zvážit cesty do vnitrozemí.

Také v Thajsku lze cestovat do všech oblastí postižených tsunami. V souvislosti s množícími se pumovými útoky však ministerstvo zahraničí nedoporučuje českým občanům cestovat do jižních provincií země - Pattání, Jalá a Narátchivát.

Na "nepřehlednou" bezpečnostní situaci upozorňuje ministerstvo dobrodruhy, kteří by chtěli navštívit jih ostrova Mindanao, poloostrov Zamboanga a jižní ostrovy Basilan, Sulu a Tawi-Tawi na Filipínách, důrazně varuje před cestami do Afghánistánu a Nepálu.

Čeští občané by měli jen v nejnutnějších případech cestovat do Iráku, Palestiny, Saúdské Arábie a  Jemenu.

V Asii hrozí turistům rovněž ptačí chřipka. Nebezpečí číhá zejména v jižních provinciích Vietnamu. V uvedeném regionu se nedoporučuje konzumace drůbežího masa a návštěvy trhů s potravinami.

V Africe pozor na hygienu

V souvislosti s Afrikou MZV upozorňuje na infekční onemocnění, diagnostikované jako Marburgská nemoc, v některých částech Angoly. [celá zpráva]

V Senegalu a dalších západoafrických zemích - Senegalu, Guineji, Guinej-Bissau či Gambii - se zase rozšířila cholera. Bezpečnostní situace není vhodná pro turistiku v Etiopii, Pobřeží slonoviny a Togu.

Nutné je zde dodržování základních hygienických pravidel, jako pití pouze nezávadné, hygienicky balené nebo převařené vody, konzumace ovoce a zeleniny, které lze zbavit slupky a důkladná tepelná úprava veškerých potravin a vyloučení stravy, o "jejíž nezávadnosti je možno pochybovat", upozorňuje ministerstvo.

Jižní Amerika a únosy

V Jižní Americe platí některá doporučení v souvislosti s bezpečnostní situací. S nepokoji je nutno počítat v Ekvádoru a Bolívii, s únosy v Kolumbii. Bezpečné nejsou ani oblasti Venezuely při hranicích Kolumbií.

Podrobný seznam doporučení je dostupný na internetových stránkách MZV.

Anketa

Na dovolenou letos pojedu do:
Afriky
9,8 %
Jižní Ameriky
2,7 %
Severní Ameriky
2,4 %
Asie
3,8 %
Austrálie
2,2 %
některé z evropských zemí
35,2 %
zůstanu v ČR
43,9 %
Celkem hlasovalo 1646 čtenářů.

Reklama

Související články

Výbuch na diskotéce v Kolumbii zabíjel

Při výbuchu nálože v nočním zábavním podniku v Apartadu na severozápadě Kolumbie zemřelo pět osob, minimálně 93 jich bylo zraněno. Starosta města Fidel...

Výběr článků

Načítám