Hlavní obsah

Údajným novým svědkem v kauze Kořistka je spisovatel

Právo, Radim Kijonka, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kauza údajného uplácení poslance Zdeňka Kořistky deseti milióny korun má nečekané pokračování. Policii se přihlásil nový svědek, který tvrdí, že byl svědkem schůzky poslance s lobbistou Janem Večerkem a asistentem předsedy ODS Markem Dalíkem v kavárně v ostravském Shopping Parku.

Článek

V pátek měla svědka vyslýchat ostravská expozitura protikorupční policie. Je to ostravský spisovatel sci-fi Ladislav Sommer. Ten v pátek Právu řekl, že slyšel útržky rozhovoru mezi poslancem a dvěma muži. Při něm údajně padla částka deset miliónů.

"Jistě jsem tam zaslechl slovíčko deset miliónů. Dále něco říkali, ale to už mi uniklo. Ale jestli to bylo deset miliónů korun nebo čeho, to nevím. V jaké souvislosti ta částka padla, taky nemůžu potvrdit," řekl Právu. Na schůzce se údajně mluvilo i o politické budoucnosti. Další podrobnosti z rozhovoru mezi poslancem a Večerkem nezná.

Spisovatel se přihlásil sám na ostravském policejním oddělení na Masné. "Šel jsem asi před týdnem náhodou kolem policejní služebny na Masné. Zašel jsem se poradit, co mám dělat," vylíčil. Proč se přihlásil až nyní? "Když jsem si přečetl v novinách, že jediná oběť má být Kořistka a ti policajti, kteří do toho opravdu šli, padni komu padni, tak to už je hodně. To bylo na mě moc. Tak jsem si řekl, že moc toho sice nevím, ale že to věci pomůže. Tak jsem zašel na policii a řekl jim, co jsem slyšel," zdůvodnil své otálení.

V pátek si ho údajně předvolala na výslech expozitura ostravské protikorupční policie. "Zavolali mi, ať na chvilku přijdu," popsal Právu. Mluvčí protikorupční policie Jana Moravcová včerejší předvolání nepotvrdila. "Obraťte se v této věci na státního zástupce," uvedla.

Kauza vyšuměla doztracena

Státní zástupce Josef Bláha nechce celou kauzu komentovat. Dalíka a Večerka policie podezřívala, že Kořistkovi údajně loni při schůzce nabídli deset miliónů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří novou vládu. Oba od počátku obvinění odmítali.  

Kdo je nový svědek?

Ladislav Sommer, 57 let, žije v Ostravě, absolvoval kurz výpočetní techniky na Univerzitě Karlově, do revoluce však pracoval jako výpravčí. Poté podnikal a působil jako nezávislý novinář. Píše od roku 1984, je autorem mnoha povídek a fejetonů, psal odborné studie, scifi a literaturu faktu. Debutoval románem Ti odjinud. Byl členem strany Cesta změny.

Je uveden v publikaci Básníci třetího tisíciletí.

Letos v březnu Okresní státní zástupce v Ostravě Josef Bláha rozhodl, že celý případ odloží. "V těchto dnech jsem vydal rozhodnutí, tedy kauzu jsem odložil, neboť jsem neshledal podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak," řekl tehdy Bláha.

Reklama

Související články

Stíhání Dalíka a Večerka zastaveno

Ostravské státní zastupitelství v pondělí zastavilo trestní stíhání poradce šéfa ODS Marka Dalíka a lobbisty Jana Večerka, obviněných z uplácení poslance...

Kauza Kořistka: policie předala spis žalobci

Šéfovi ostravských žalobců Josefu Bláhovi se v úterý vrátil na stůl doplněný spis údajného podplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Do dvou týdnů...

Výběr článků

Načítám