Hlavní obsah

Většina Čechů trvá na přímé volbě prezidenta

– PRAHA

Více než polovina obyvatel České republiky si stále přeje přímou volbu prezidenta. Podle dubnového průzkumu CVVM mezi 1060 respondenty si ji přeje 57 procent lidí, zatímco současnou volbu parlamentem podporuje pouze čtvrtina. Téměř polovina zároveň soudí, že prezident by měl stát mimo politické strany, podle pětiny z nich by neměl mít s politikou nic společného.

Článek

Přes polovinu Čechů si také myslí, že pravomoci hlavy státu by se neměly měnit. Čtvrtina z nich by souhlasila s posílením prezidentových pravomocí, desetina by naopak jeho pozici oslabila.

Tradičně lidé zastávají názor, že by se prezident měl věnovat řešení konkrétních otázek - myslí si to 41 procent z nich. Pětina by uvítala, kdyby se zabýval spíše obecnějšími tématy a otázkami morálky.

Nynější prezident Václav Klaus je čestným předsedou ODS. Spojení prezidenta s politickou stranou považuje za ideální šest procent dotázaných, třetině lidí to je jedno.

Kdo by měl volit prezidenta? (v procentech)
duben 2002únor 2004duben 2005
parlament201623
širší shromáždění volitelů121111
všichni voliči576857

Lidé se vyjadřovali podobně jako v minulých letech. Například podpora přímé volbě prezidenta sice proti loňsku poklesla, předtím však byla stejná jako letos. Z porovnání s loňským rokem vyplývá, že mírně ubylo příznivců rozšíření pravomocí prezidenta - loni byla pro bezmála třetina dotázaných, v současné době se jedná o čtvrtinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám