Hlavní obsah

Pátrání po Tlustého věřitelích pokračuje

– PRAHA
Právo, luk

Kolem věřitelů předsedy poslanců ODS Vlastimila Tlustého přibývají spekulace. Ve čtvrtek se redakci Novinek ozval anonymní zdroj, který tvrdil, že se mu slánský podnikatel Zbyněk Frolík pochlubil, že Tlustému půjčil peníze právě on. Frolík to však při osobním setkání se zpravodajem Práva vzápětí popřel. Tlustý již několik let odmítá své věřitele zveřejnit.

Článek

Frolík je známým podnikatelem, vlastní mimo jiné firmu Linet, která patří k pěti největším výrobcům nemocničních lůžek na světě. "Nemám asi ani povinnost vám to sdělovat, ale nemám s tím žádný problém. Já jsem panu Tlustému nepůjčil ani neručil. Nikdy," řekl Frolík Právu s tím, že to platí i o rodinných příslušnících šéfa poslanců ODS.

S Klausem v Číně i v centru

Frolík se přitom k Tlustému hlásí: "Kdo by se s ním neznal. Já jsem za ODS zastupitelem a pan Tlustý je člověk, který se snaží pomáhat městu." Frolík byl například v roce 2003 zvolen podnikatelem roku.

Loni byl Frolík s prezidentem Václavem Klausem na návštěvě Číny. Do sídla firmy v Želevčicích u Slaného Klaus zavítal letos v době vládní krize mezi jednáními s premiérem Stanislavem Grossem a šéfem lidovců Miroslavem Kalouskem. Důvodem bylo otevření nového zákaznického centra.

Tlustý odmítá sdělit, od koho si půjčil 2,3 miliónu korun na dům ve Slaném za 5,5 miliónu. Podle informací Práva si Tlustý půjčil od dvou příbuzných, mezi nimi od otce. Třetím věřitelem je advokát ze středních Čech. Stanislava Grosse stála údajná půjčka od jeho strýce premiérské křeslo.

Komu Tlustý dluží?

Do tří smluv o půjčkách, které podle svých dřívějších slov Tlustý mezitím již splatil, nechal nahlédnout dosud jen místopředsedu ODS Petra Nečase. Ve vysílání ČT je ukázal i moderátoru Václavu Moravcovi. Zakázal však jména věřitelů zveřejnit. Tlustého k zveřejnění těchto jmen jako první ze stranických kolegů veřejně vyzval šéf Senátu Přemysl Sobotka, který uvedl, že mu Tlustého vysvětlení nestačí.

Předseda poslaneckého klubu reagoval, že pokud má vnímat Sobotkova slova jako výzvu, aby i jemu uvedené dokumenty ukázal, "tak na tuto výzvu odpovídám, že po jeho vyjádření já pochybuji o něm, a jemu bych je neukázal".

K Sobotkovi se však tento týden přidal i stranický šéf Mirek Topolánek, podle něhož si Tlustý tento problém nese s sebou. Topolánek poznamenal, že se svého kolegy zeptá, zda by přeci jen věřitele neprozradil.

Tlustý opakovaně tvrdí, že smlouvy jsou neveřejné a on sám tedy příslušné osoby bez jejich souhlasu nemůže uvést. "Mě mohou žádat od rána do večera, já souhlasím, ale druhá strana nesouhlasí," řekl Právu tento týden Tlustý.

Reklama

Výběr článků

Načítám