Hlavní obsah

Boeing CIA skutečně odstartoval z Česka

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Boeing 737 s imatrikulačním číslem N313P, který byl označován za servisní letoun americké tajné služby CIA, skutečně odstartoval 21. září 2003 z České republiky do Uzbekistánu, jak před několika dny napsal list The New York Times (NYT) v článku o praktikách CIA s převozy teroristů k výslechům.

Článek

"21. září 2003 Boeing 373 s americkým imatrikulačním číslem N313P skutečně z ČR startoval do uzbeckého Taškentu," potvrdil včera Právu Richard Klíma, mluvčí Řízení letového provozu (ŘLP).

Negativní vyjádření ŘLP ve středečním Právu způsobila nepřesnost v dotazu zaslaném mluvčímu o době předpokládaného pobytu amerického letadla v Česku. Podle mluvčího však nelze zpětně dohledat, o které letiště v ČR se jednalo, protože služby ŘLP spočívají v zajištění bezpečného letu, nikoli v archivaci údajů.

Americká média na základě svědectví bývalých zajatců i pozorování personálu letišť, ale i diplomatů vážně podezírají CIA, že zmíněným boeingem a také letounem Gulfstream G5 vyvážejí do různých zemí k tvrdým výslechům zajatce z Afghánistánu, Iráku i podezřelé teroristy.

Mezi tyto země patří i Uzbekistán, který byl do útoku z 11. září 2001 v USA na tapetě kvůli porušování lidských práv a drsné zacházejí s vězni, ale nyní se stal spojencem v boji proti terorismu a těší se větší shovívavosti Washingtonu, upozornil list NYT.

Přistoupil někdo?

Je tedy možné, že Boeing 737 - možná se zajatci na palubě - udělal v Česku jen technické mezipřistání, ale nelze patrně ani vyloučit, že mohl další podezřelé převzít z rukou českých úřadů. Až dosud však příslušné složky v ČR daly najevo, že o letadlu nevědí.

Roušku tajemství kolem přistání stroje u nás a jeho režimu na letišti - tedy zda doplňoval palivo, a zejména zda přibíral cestující a případně kolik - nepomohla objasnit ani Česká správa letišť.

"Údaje obchodního rázu o svých klientech nejsme oprávněni sdělovat," odpověděla včera mluvčí ČSL Anna Kovaříková s odvoláním na smluvní povinnosti vůči obchodním partnerům.

Přesto je jisté, že se jednalo o stroj v té době registrovaný na společnost Premiere Executive Travel Services, kterou americká televize CBS a časopis Newsweek označily za firmu, od níž si CIA letadla pronajala.

List The Washington Post připomněl, že praxi CIA už podrobilo vyšetřování několik evropských vlád. Například Švédsko v roce 2001 a Německo v roce 2003.

Bílý letoun bez jediného nápisu

Firemní příslušnost letadla potvrdil i internetový server specializovaný na letecké snímky (www.planepictures.net). Katalog letadel zachycuje Boeing 737 s imatrikulací N313P půldruhého měsíce před cestou do ČR - 6. srpna na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem - a jako společnost uvádí právě Premiere Executive Travel Services.

Stroj byl ve Frankfurtu vyfotografován vícekrát. Je celý bílý bez jediného nápisu či grafiky kromě úzké červené a tmavě lemované linky táhnoucí se podél spodní části trupu až k horní části ocasního kormidla. V zadní části trupu je čitelná imatrikulace N313P.

Tato označení "cestují". Podle New York Times měl být boeing pod tímto číslem ve službách CIA do začátku roku 2005. Podle údajů americké Federální letecké správy (FAA) imatrikulace N313P opravdu přešla letos 24. ledna na jistého Richarda ze státu Idaho.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám