Hlavní obsah

Českem se přehnala vichřice doprovázená sněžením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Českou republiku zasáhla v noci na neděli vichřice a způsobila velké problémy. Lámala stromy a strhávala střechy, navíc šířila a zhoršovala požáry. Vichr také často doprovázelo sněžení, na horách napadlo několik centimetrů nového sněhu. Kromě hasičů tak měli plné ruce práce i silničáři, kteří se potýkali s namrzlou vozovkou a návějemi.

Článek

Nejvíce sněhu napadlo v Peci pod Sněžkou v Krkonoších, kde bylo dnes ráno 17 centimetrů nového sněhu. Nejsilnější náraz větru hlásila stanice Přibyslav, zhruba 120 kilometrů za hodinu.

Teploty na území republiky dnes ráno poklesly až na minus pět stupňů Celsia, na horách na minus 12 stupňů. V Brně Tuřanech byl překonán teplotní rekord z roku 1970 minus 2,2 stupně Celsia téměř o dva stupně na minus 3,7 stupně Celsia. V Praze Klementinu teplota poklesla jen pár desetin pod nula stupňů a rekord z roku 1839 minus 5,7 stupně nebyl překonán.

VYSOČINA

Na mnohých místech Vysočiny pokrývá silnice až pěticentimetrová vrstva sněhu. Vozovky jsou sjízdné s nejvyšší opatrností. Nejvíce práce mají silničáři na Žďársku, kde se na vozovkách tvoří návěje. Naopak téměř nezasahovali na Třebíčsku, kde se sněhová pokrývka pohybuje nejvýš do jednoho centimetru.

"Prohrnovali jsme a sypali celou noc," řekl Vít Kostečka ze žďárské správy. Silničáři znovu objížděli komunikace v dopoledních hodinách, protože vlhký sníh začal namrzat. Až čtyři centimetry sněhu napadly i na Pelhřimovsku, ale většinou rychle odtály. Hlavní tahy jsou nyní holé, ale s namrzajícím sněhem se řidiči mohou setkat na vedlejších silnicích. Někde jsou na silnicích padlé stromy, které jsou postupně odstraňovány.

Nepříznivé počasí se zatím výrazněji neprojevilo v nehodovosti kraje, přestože mnoho řidičů již odložilo zimní výbavu. Dopoledne se stala jen jedna nehoda dvou osobních vozů, v níž byla těžce zraněna jedna osoba.

JIŽNÍ ČECHY

Vichr řádil i na jihu Čech, kde lámal stromy, ale nezpůsobil větší škody. Operační důstojník Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje uvedl, že hasiči vyjížděli dvanáctkrát k polámaným stromům. Nejvíce výjezdů zaznamenali na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku.

STŘEDNÍ ČECHY

Ještě dopoledne padal na Mladoboleslavsku sníh. Největší porce ovšem spadla v noci, silničáři však všechny postižené úseky udrželi sjízdné. Podobná situace panovala také na Příbramsku a Nymbursku. Také tam jsou již silnice v pořádku. Zledovatělé úseky jsou posypané a ostatní silnice mokré. Na Kladensku a Rakovnicku problémy se sněhem neměli.

Kvůli silnému větru v sobotu odpoledne a v noci vyjížděli hasiči ve středních Čechách k popadaným stromům, několika požárům i utrženým plechům ze střech. Výrazné škody však počasí nenadělalo. Silný nárazový vítr ale může způsobit i dnes další problémy, řekl operační důstojník krajského operačního střediska v Kladně František Hep.

VSETÍNSKO

Na Vsetínsko se také vrátila zima. Místy napadlo až 15 centimetrů nového sněhu. Podle vsetínského ředitele silnic Jaromíra Kořistky noční teploty dosáhly až minus čtyř stupňů Celsia a kolem bodu mrazu se pohybovaly také dnes. Nižší teploty jsou hlášeny na noc, takže sníh v Beskydech a Javorníkách pravděpodobně několik dnů vydrží. V uplynulých 24 hodinách pracovalo na Vsetínsku při ošetřování 500 kilometrů komunikací až sedm sypačů.

Kořistka varoval motoristy před riskantní jízdou. "Ve vyšších polohách sněhové přeháňky provází i nárazový vítr, který může tvořit sněhové jazyky," řekl.

Předpověď na další dny

Chladné počasí by podle meteorolgů mělo trvat zřejmě do čtvrtka. V pondělí bude podobné počasí jako dnes, ale bude ubývat přeháněk a vítr bude během odpoledne pozvolna slábnout.

Od pátku by se mělo vracet jarní počasí. Meteorologové předpokládají, že by o víkendu mohlo být slunečno a teploty by mohly vystoupit až na 15 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám