Hlavní obsah

Emmerová, Buzková i Jahn ve vládě zůstanou

– PRAHA

Milada Emmerová by měla zůstat ministryní zdravotnictví. Hovořila o tom ve čtvrtek s odstupujícím premiérem Stanislavem Grossem i jeho pravděpodobným nástupcem Jiřím Paroubkem. V možné Paroubkově vládě nebude chybět ani ministryně školství Petra Buzková či vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Vyplývá to z kusých informací o podobě budoucí vlády.

Článek

"Ve vládě podle této schůzky a podle současných informací paní ministryně i nadále zůstává," uvedla odpoledne mluvčí Emmerové.

V příštím kabinetu zasedne i vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn, s nímž se Emmerová dostala v Grossově vládě do sporu o podobu zdravotní koncepce. "Dnes jsem obdržel nabídku pokračovat v nové vládě ve funkci místopředsedy vlády pro ekonomiku a tuto nabídku jsem přijal," řekl Jahn.

Za svoje hlavní priority Jahn považuje zkvalitňování podnikatelského prostředí. Chce především dokončit nový úpadkový zákon a snížit administrativu, která české podnikatele zatěžuje. Chce také zlepšit státní podporu vědy a výzkumu a zaměřit ji na potřeby firem.

K vicepremiérovi však mají výhrady někteří sociální demokraté, kteří soudí, že jeho názory jsou příliš vzdálené programu ČSSD.

Zůstane i Buzková

Po odpoledním setkání Paroubka s ministryní Buzkovou je zřejmé, že i ona ve vládě zůstane. ČTK Padoubek řekl, že se s ní domluvil na dalším působení v kabinetu.

Naopak jasno není o budoucnosti ministra zemědělství Jaroslava Palase, který by mohl doplatit na svou neloajalitu především vůči Grossovi. Na jeho místo by mohl usednout jeho stranický kolega a místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Zgarba, spekulovalo se v ČSSD. [celá zpráva]

O složení své případné vlády, s níž by předstoupil před prezidenta, chce mít Paroubek jasno do pátku. V pondělí má prezidentovi Klausovi svou rezignaci doručit Stanislav Gross, což by prezidentovi umožnilo jmenovat ještě ten den premiérem Paroubka. [celá zpráva]

V sobotu se ovšem sejde Ústřední výkonný výbor ČSSD. Pokud neschválí dohodu ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU o pokračování koalice, kompromis mezi bývalými koaličními stranami, a tedy i vznikající vláda, by opět zkrachoval.

Bureše vystřídá Zářecký, Mlynáře Smejkal

Právník Pavel Zářecký bude v nové koaliční vládě ministrem bez portfeje. V této funkci nahradí Jaroslava Bureše. "Na místo půjde vynikající odborník na správní právo a vynikající služebník státu, nestraník Pavel Zářecký," řekl oznámil Paroubek.

Zářecký byl v kabinetu Vladimíra Špidly náměstkem ministra vnitra, když ministerstvo řídil nyní odstupující premiér Stanislav Gross.

Loni v létě Hospodářské noviny spojovaly Zářeckého s Grossovým studiem práv na Právnické fakultě Západočeské univerzity. Podle deníku byl tehdy ve správní radě univerzity kromě jiných premiérových přátel také právník Zářecký.

Paroubek zřejmě již našel i náhradníka za ministra informatiky, unionistu Vladimíra Mlynáře. Má se jím stát počítačový expert a soudní znalec profesor Vladimír Smejkal. Na otázky Práva, zda by přijal a zda dostal nabídku stát se ministrem informatiky v Paroubkově vládě, odpověděl textovou zprávou z Francie: "Ano."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám