Hlavní obsah

Paroubek zvažuje výměnu Buzkové a Palase

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V nové vládě by již nemusela zasednout ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) a její stranický kolega, ministr zemědělství Jaroslav Palas. Budoucí premiér Jiří Paroubek totiž zvažuje, zda oběma členům Grossova týmu neudělí červenou kartu. Právu to potvrdil dobře informovaný zdroj.

Článek

Naopak své místo by si měla spolu s většinou dalších členů dosavadní vlády udržet i ministryně zdravotnictví Milada Emmerová. Tu sice Gross při prvním kole vyjednávání o nové vládě hodil spolu s Palasem přes palubu, avšak Paroubek údajně počítá s tím, že ve vládě zůstane kvůli postoji klubu soc. dem.

"Já myslím, že tam zůstanu," reagovala včera Emmerová.

Fišera do hry?

Možná neúčast Buzkové v novém vládním týmu by podle informovaných zdrojů mohla být důsledkem jejího vystupování v minulých dnech a týdnech, kdy hovořila o možném odchodu z Grossovy vlády v případě podpory komunistů. Minulý týden připustila jako jedno z řešení kolektivní demisi vlády.

Kromě toho vztahy mezi Paroubkem a Buzkovou jako členy pražské organizace soc. dem. nejsou dobré. Buzková v lednu podporovala Petra Hulinského proti Paroubkovi při volbách nového šéfa pražské ČSSD. Paroubek tehdy odešel poražen.

Buzkovou by mohl nahradit současný poradce Grosse, někdejší federální poslanec Ivan Fišera. O jeho jménu se již spekulovalo v minulosti.

Za svou neloajalitu především ke Grossovi by měl doplatit také Palas, na jehož místo by mohl usednout místopředseda sněmovního zemědělského výboru Petr Zgarba (ČSSD). "Nechte to na premiérovi," odbýval včera dotazy Palas.

Jisté zatím není, kdo by měl usednout v křesle ministra pro místní rozvoj po Paroubkovi, neboť dosavadní favorit, předseda sněmovního regionálního výboru Radko Martínek údajně svou nominaci odmítá.

Soc. dem. chce Jahna do ČSSD

Naopak téměř jisté má své místo ve vládě vicepremiér pro ekonomiku, nestraník Martin Jahn. Navzdory tomu, že ho v úterý označil Paroubek za primadonu, projevil zájem s ním spolupracovat.

Podle dostupných informací bude ale soc. dem. na Jahna tlačit, aby vstoupil do ČSSD. To včera naznačil i Paroubek, který v BBC prohlásil: "Nebylo by dobré, aby pan Jahn cítil, že ho bereme jenom jako nějakou výplň v nějaké systemizované položce. Myslím, že strana by měla ukázat svoji otevřenost vůči lidem, kteří mají třeba poněkud jiné názory v ekonomické oblasti než mám já nebo průměrný straník a je to i určitý signál pro veřejnost otevřenosti strany."

Jahn však zatím své členství v soc. dem. odmítá s tím, že o vstupu neuvažuje, neboť by si chtěl zachovat pozici nestraníka. "Já v současné době o vstupu do žádné politické strany neuvažuji," řekl včera Jahn Právu. Připustil ale bližší komunikaci zejména s poslaneckým klubem a odbornými komisemi soc. dem. Právě členové klubu Jahnovi často vyčítají jeho pravicovost.

Společný postup s Grossem

Paroubek včera pro Právo dodal, že ve středu hovořil s premiérem Stanislavem Grossem. "Trochu jsme si ujasňovali společný postup. V pátek bychom si s těmi lidmi sedli a vyjasnili si názory na to, kdo v kabinetu bude a kdo nebude."

Podle svých slov nemá potřebu dělat nějaké velké změny. "Nový člověk by se nějakou dobu zapracovával a já teď potřebuji tři čtyři měsíce mít plně informované lidi," dodal.

Personální obsazení nové vlády bude součástí nové dohody, která se - na rozdíl od současné - nebude nazývat koaliční, nýbrž smlouvou o spolupráci demokratických proevropských stran.

Reklama

Související články

Kandidátem ČSSD na premiéra je Paroubek

Úterní jednání předsednictvo ČSSD přineslo do politické rošády nového kandidáta sociální demokracie na post předsedy nové koaliční vlády. Stal se jím ministr...

S vládou je nespokojeno nejvíce lidí od voleb

Práci vlády v dubnu příznivě hodnotilo pouze 18 procent lidí, což je o dva procentní body méně oproti předchozímu měsíci. Vláda tak dostala od občanů nejhorší...

Výběr článků

Načítám