Hlavní obsah

Kohout: Mezi kandidáty na ministra zahraničí i Telička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jedním z kandidátů na funkci ministra zahraničí v případné nové vládě je i bývalý evropský komisař Pavel Telička. Řekl to ve středu Jan Kohout, který by se měl stát předsedou tohoto kabinetu. Zatím ale není jasné, zda taková vláda vůbec vznikne, protože ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU se na ní zatím nejsou schopny dohodnout.

Článek

Zřejmě poslední šanci mají dnes, kdy se zástupci těchto stran opět sejdou. "Je tam spousta jmen a je tam i jméno Pavla Teličky," uvedl Kohout na dotaz, zda je v seznamu kandidátů na místo ministra zahraničí i Telička.

I kdyby se strany na vzniku této vlády dohodly, je otázka, zda by byl Telička přijatelný pro lidovce, kteří ho tvrdě kritizovali už v době, kdy byl eurokomisařem. Dosud se v souvislosti s ministerstvem zahraničí nejčastěji spekulovalo o velvyslanci při OSN Hynkovi Kmoníčkovi.

"Já v současném kontextu nemám tyto osobní ambice," odpověděl Telička Českému rozhlasu na dotaz, zda by vzal místo ministra zahraničí. Přímo s Kohoutem prý již nějaký čas nehovořil. "Ale je pravda, že mě dnes některé další osoby kontaktovaly," uvedl. Tyto rozhovory vnímal "velmi sondážně".

Kohout překvapen nedůvěrou mezi stranami

Ačkoli bývalé koaliční strany zatím k dohodě nedospěly, Kohout věří, že se jim to nakonec podaří. Výsledkem může podle něj být nějaký "vybalancovaný kompromis". "Myslím si, že ta vůle se dohodnout tady je, to je to nejdůležitější," řekl.

V rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC však Kohout přiznal, že tak složitá jednání neočekával. Myslel si, že míra důvěry mezi stranami i jednotlivými aktéry je vyšší. Podle něho se blíží téměř nule.

Stranické špičky prý nyní jednají mimo něj, domlouvají se na rámci vlády. "Jakmile bude narýsován, já do toho vstoupím s tím, že budu formovat vládu," nastínil Kohout další možný vývoj. Pokud by ale měl pocit, že by do jeho práce někdo příliš zasahoval, nebo se cítil loutkou, případnou funkci v čele kabinetu by vzdal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám