Hlavní obsah

Prezident by chtěl záruky většinové podpory nového kabinetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pokud by politická situace v České republice přece jen vyústila v pád vlády, prezident republiky Václav Klaus by po stranách současné vládní koalice požadoval jednoznačné záruky, že ve Sněmovně disponují většinou hlasů. Klaus svůj dřívější postoj ve čtvrtek zopakoval pro Český rozhlas.

Článek

"Své jsem řekl jasně již v době vládní krize v loňském roce a musím trvat na tom, že své postoje neměním," poznamenal Klaus s odkazem na krizi, která vyústila odstoupením premiéra Vladimíra Špidly. Předsedou vlády a úřadujícím šéfem ČSSD se stal Stanislav Gross.

"Pokud by se situace tohoto typu měla opakovat, zachoval bych se obdobně jako v tom předchozím případě, kdy jsem požadoval, aby mi strany vládní koalice daly jednoznačné záruky, že ve Sněmovně disponují většinou poslaneckých hlasů," uvedl prezident.

Dalším posunem ve vládní krizi bude víkendový sjezd sociální demokracie v Brně, kde se bude volit předseda strany. Výsledek voleb přitom předurčí další osud vládní koalice, kterou otřásly skandály kolem financování bytu premiéra Stanislava Grosse či samotného podnikání jeho ženy Šárky.

Lidovci dali jasně najevo, že pokud v čele vlády zůstane, jsou připraveni zahájit jednání o předčasných volbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám