Hlavní obsah

Na horách je desetkrát více sněhu, než mohou pojmout přehrady

Právo, Stanislav Ptáčník
PRAHA

Na českých a moravských horách stále leží mnohem více sněhu, než jsou schopny akumulovat přehrady a další vodní nádrže ve správě státních podniků Povodí. Hrozba rozsáhlých povodní v minulých dnech už dík přízni počasí pominula, ale vyhráno pro letošní jaro ještě zdaleka není.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.9.2018 ISU Junior Grand Prix Ostrava. Volné jízdy žen.

Článek

Podle aktuálních odhadů Českého hydrometeorologického úřadu totiž stále ve vyšších polohách leží více než 860 miliónů m3 sněhu, což je nejvíce za posledních deset let. To je množství, které - pokud by roztálo v krátkém čase a přidaly se deště - až desetkrát převyšuje kapacitní možnosti tuzemských vodohospodářských děl, přehrad a nádrží.

Pomohlo ochlazení

Po prudkém zvýšení teplot a srážkách o uplynulém víkendu voda sice na řadě míst ČR zahrozila, některá koryta hlavně menších řek se vylila a zaplavila i obytné domy a zahrádky, žádné rozsáhlejší škody ale naštěstí nezpůsobila. Naštěstí do budoucích dnů je předpověď počasí poměrně příznivá: na horách se mají teploty držet i přes den jen mírně nad nulou a ani srážek nemá být mnoho.

"Jednu bitvu jsme vyhráli, ale válku ještě zdaleka ne," shrnul v pondělí před novináři na přehradní hrázi vodního díla Orlík dílčí poznatky z nynější povodně ministr zemědělství Jaroslav Palas. Voda na celém území ČR kulminovala z 18. na 19. března, kdy 3.stupeň (ohrožení) byl vyhlášen celkem na 35 místech. Od neděle už nastal výrazný pokles a ke včerejšímu ránu bylo podle dispečinku jednotlivých státních podniků Povodí třetích stupňů pouze pět. "Nebezpečí by však mohlo znovu hrozit, kdyby se prudce oteplilo i ve vyšších polohách a pokud by se k tomu přidaly i vydatné srážky," upozornil ministr.

Vltavské přehrady mají zatím rezervy

I po víkendovém vzedmutí hladin je Vltavská přehradní kaskáda schopna pojmout okolo 300 miliónů metrů krychlových vody. Přestože mají přehradní nádrže dostatečnou rezervu, vodohospodáři připravují jejich další odpouštění. "V posledních dnech jsme se však snažili nepřekračovat průtoky, abychom nezhoršili situaci v Praze, ovlivňovanou nyní hlavně neregulovanými přítoky ze Sázavy a Berounky," poznamenal generální ředitel Povodí Vltavy František Hladík. "Také povodňová komise Ústeckého kraje nás požádala, abychom průtok drželi pokud možno na 800 m3 za sekundu, než dojde ke kulminaci Labe," dodal.

Odtávání sněhu z hor a vzedmutí toků způsobilo, že například do kapacitně největší přehradní nádrže Orlík přiteklo v minulých dnech až 110 miliónů metrů krychlových vody. Hladina v přehradě rychle stoupla o 3,5 metru. Ještě před táním vodohospodáři upustili z Orlíku zhruba třetinu vody. Nádrž tak může nyní zachytit dalších až 200 miliónů kubíků vody. "Hladina vody je stále o deset metrů níž, než činí maximum," uvedl Hladík. Vodohospodáři ale zůstávají v pohotovosti a monitorují především Sázavu a Berounku, aby na vltavské kaskádě mohli regulovat přítok vody do hlavního města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám