Hlavní obsah

Žena zraněná při nehodě tramvaje začíná sama dýchat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třicetiletá žena, která minulou středu utrpěla vážná poranění hlavy po střetu s tramvají na pražském Karlově náměstí, byla v pondělí odpojena od umělé ventilace. Lékaři ji zároveň probouzí z umělého spánku. Případné následky zjistí až další diagnostika.

Foto: Jan Kaše

Pohled z kopce nad Dlouhou Vsí směrem k Sušici

Článek

 Žena má však nadějné vyhlídky, řekl ČTK Leoš Kabát, mluvčí vinohradské nemocnice, v níž pacientka leží. Stav druhé ženy, kterou tramvaj porazila, je nadále vážný. Žena, které tramvaj při havárii ještě poškodila hrudník a protrhla plíce, už v den nehody podstoupila několikahodinovou neurochirurgickou operaci. O víkendu ji lékaři udržovali na přístrojích. Podle lékařů by pacientka měla přežít. Zda si ale zranění vyžádají trvalé následky, ukáže až další vývoj. "Byla tam mozková léze a vážné poranění mozku, tam se může projevit cokoli," doplnil Kabát.

Druhá žena, která byla s vážně pohmožděným mozkem převezena do nemocnice na Karlově náměstí, je nadále ve vážném stavu. "Její stav se přes víkend nezměnil, nicméně pacientka je stabilizována," řekla v pondělí asistentka ředitele Petra Pekařová. O dalším postupu v léčbě zřejmě rozhodnou lékaři až podle vývoje stavu pacientky.

Tramvaj číslo 22 vykolejila na křižovatce ulic Ječné a Resslovy a Karlova náměstí v místě, kde trať zahýbá směrem k Národní třídě. Zadní vůz narazil do lidí čekajících na ostrůvku ve směru na Moráň. Porazil devětapadesátiletého muže a o pět let starší ženu odhodil pod projíždějící avii. Oba na místě podlehli velmi vážným poraněním hlavy. Vykolejení tramvaje si vyžádalo i tři zraněné.

Definitivní zprávy inspektorů budou za dva týdny

Šetření Drážní inspekce ukázalo, že stav vykolejené soupravy odpovídal technickým normám a jako příčinu havárie vyloučilo i nevhodný stav kolejiště. Kontrola tachografu zjistila, že řidič překročil v době nehody dvojnásobně povolenou rychlost. Nehodu způsobila podle inspektorů právě nepřiměřená rychlost.

Podle státního zástupce Františka Fialy jde ale o předběžné závěry, s nimiž budou dále pracovat odborníci dopravního podniku a soudní znalci specializovaní na kolejovou dopravu a všeobecné strojírenství. Oficiální verzi o příčině tragické nehody lze podle něj očekávat nejdříve za dva týdny.

Údaje dopravního podniku budou i součástí závěrečné zprávy Drážní inspekce. Policie má v tuto chvíli veškeré informace z šetření inspektorů k dispozici, ve středu bude jednat s Drážní inspekcí o dalším postupu, řekl ČTK mluvčí inspektorů Zdeněk Neusar.

Reklama

Výběr článků

Načítám