Hlavní obsah

Ombudsman se sejde s prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v úterý na Pražském hradě přijme ochránce veřejných práv Otakara Motejla, který o schůzku s hlavou státu požádal. Mezi Klausem a Motejlem se v říjnu 2003 rozhořel otevřený spor o smysluplnost úřadu ombudsmana. Motejl prezidentovi předá výroční zprávu o činnosti svého úřadu.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Zpráva se bude týkat práce kanceláře ombudsmana za rok 2004. Po setkání s Klausem předá Motejl dokument předsedovi Poslanecké sněmovny Lubomíru Zaorálkovi. Zprávu dostanou později také všichni poslanci a senátoři, uvádí ČTK.

Klaus v jednom z rozhovorů pro Český rozhlas v říjnu 2003 úřad ombudsmana označil za dobrou trafiku s mizivě nízkou výkonností. Prezident byl vždy odpůrcem zřízení této instituce. Klaus tehdy prohlásil, že funkce ombudsmana je úřadem, který nic nepřinesl, ničemu nepomohl. "Je to docela dobrá trafika pro někoho," poznamenal. Oba si pak svá stanoviska vysvětlovali na schůzce. Shodu ale nenašli. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám