Hlavní obsah

Duka podal oznámení kvůli zneužívání v církvi

Právo, jkk
Praha

Katolická církev se obrátila na policii kvůli údajnému sexuálnímu zneužívání ve svých řadách. Učinila tak i přesto, že některé z obětí sexuálního násilí ze strany kněží takový krok již dříve kritizovaly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kardinál Dominik Duka

Článek

„Česká biskupská konference a Dominik kardinál Duka podali trestní oznámení prostřednictvím svého právního zástupce na neznámé pachatele z důvodu ochrany obětí a ochrany dobré pověsti. Více informací nebude poskytováno, aby nedošlo k ohrožení šetření,“ napsal Duka na svém twitterovém účtu.

Jednou z obětí sexuálního zneužívání je Jiří Kylar, který o problému mluvil v médiích. Podle serveru Seznam zprávy zná identitu dalších obětí, které se na něj obrátily. Duka jej prý prostřednictvím svého advokáta Ronalda Němce vyzval, aby podal trestní oznámení na pachatele jemu známých případů. Jinak prý církev sama podá trestní oznámení za nadržování pachatelům.

„Místo proseb mi vyhrožují, že jsem spolupachatelem a spoluviníkem. Mojí povinností je chránit oběti. Já je nebudu vydávat policii,“ komentoval to pro Seznam zprávy Kylar.

Každý, kdo takového pachatele zná, musí pomoci jej odhalit a usvědčit
advokát Ronald Němec

V úterý se „výhružka“ ze strany církve splnila. Trestní oznámení míří na neznámého pachatele. „Pan Kylar není označen primárně jako pachatel. Necílíme na paragraf nadržování trestního zákoníku. Cílem je najít pachatele, kteří působí v rámci katolické církve a dopouštějí se trestných činů v oblasti důstojnosti a sexuálního zneužívání. Každý, kdo takového pachatele zná, musí pomoci jej odhalit a usvědčit,“ řekl v úterý Právu advokát Němec.

Zneužívaný Polák vysoudil omluvu a odškodnění od církve

Evropa

Církev podle něj pachatele sexuálního zneužívání ze svých řad nezná, proto se obrátila na policii.

Jenže jak už naznačuje Dukův tweet, trestní oznámení má rovněž chránit dobrou pověst instituce. Pokud by policie důkazy k sexuálnímu zneužívání nenašla, mohla by církev žalovat lidi, kteří na problém upozorňují, za pomluvu. „K tomu se nemohu vyjádřit. Je to velmi předčasné a hypotetické,“ odpověděl advokát Němec.

Reklama

Výběr článků

Načítám