Hlavní obsah

S blížící se zimou je zpět spor o zasněžování

Právo, Michael Polák

Technický sníh je jen voda a vzduch, žádná chemie. A voda není spotřebována, jen změněna na jiné skupenství a stoprocentně se vrací do přírody. To jsou hlavní teze kampaně, kterou spustili provozovatelé několika zimních středisek v Jizerských horách. Ekologové smyslu kampaně rozumějí, ale radí posuzovat každou lokalitu zvlášť.

Foto: Skiarena Jizerky

Na Tanvaldském Špičáku letos vlekaři koupili čtyři sněžná děla.

Článek

Vlekaři se cítí dotčeni osočováním, že modernizace sjezdovek a s ní spojené navyšování sněžných děl ničí přírodu. Dokonce si nechali vyrobit malý plakát, který nazvali Fakta o technickém zasněžování, a v něm připomínají, komu a jak zasněžování přispívá a neškodí.

Technicky zasněžovat by se mělo tam, kde to nemá žádný nebo jen minimální dopad
František Pelc

„Chceme, aby se k lidem dostala skutečná fakta. Málokdo ví, že v celém Česku se zasněžuje 1470 hektarů, což je zhruba velikost jednoho většího zemědělského družstva, nebo že horská střediska u nás pro zasněžování spotřebují tři miliony kubíků vody, což je osmkrát méně než jedny železárny za rok,“ uvedl Pavel Bažant ze Skiareny Jizerky, která propojuje lyžařská střediska na Tanvaldském Špičáku, Severáku a Bedřichově.

Jizerskohorští vlekaři kampaní reagují na názory přicházející ze sousedních Krkonoš, kde si už před časem nechala správa národního parku udělat studii monitorující dopady zasněžování na stav vody v tocích.

Sami vlekaři se ale zaštiťují studií pracovníků Výzkumného ústavu vodohospodářského. Podle ní nebyl v případě dostatečných srážek zaznamenán na krkonošských tocích žádný podstatný vliv zasněžování.

Ekolog: Opatrně vůči přírodě

Podle ekologů a ochránců přírody by se měly argumenty vlekařů brát přiměřeně a s opatrností. „Není to tak triviální, jak to prezentují,“ řekl šéf Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) František Pelc.

„Nejsem si jistý, zda je pravda, že je technický sníh všude bez chemie. Stávalo se, že se do něj přidávaly stabilizátory, aby déle vydržel,“ dodal. Podle něj už AOPK řešila problém s technickým zasněžováním v Jeseníkách, kde jeho používání na území národní přírodní rezervace Praděd nepovolila.

Zasněžovat se bude, sucho krkonošské skiareály nezastaví

Cestování

„Je tam původní květena. A když se tam sníh zdrží o měsíc déle, než by normálně roztál, tak nastává problematický posun vegetace,“ dodal.

Případ z Jeseníků podle něj ukazuje, že je potřeba každou lokalitu posuzovat zvlášť. „Rozumím tomu, že je klimatická změna a vlekaři mají stále větší problémy s udržením zimní sezony, ale technicky zasněžovat by se mělo tam, kde to nemá žádný nebo jen minimální dopad,“ uzavřel František Pelc.

Reklama

Výběr článků

Načítám