Hlavní obsah

Hotel Thermal zavřou na tři měsíce

Právo, Rudolf Voleman

Od ledna do konce března příštího roku bude kvůli rekonstrukci zcela uzavřen provoz hotelu Thermal v Karlových Varech. Přípravné práce v hotelové části již byly zahájeny na začátku listopadu. Modernizace státního hotelu, který spravuje ministerstvo financí (MF), ale započala již vloni. Thermal slouží mimo jiné jako srdce mezinárodních filmových festivalů (MFF), jehož hlavním mediálním partnerem je deník Právo a Novinky.cz.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Karlovarský hotel Thermal čeká náročná rekonstrukce.

Článek

Smyslem rekonstrukce je podle mluvčího resortu Zdeňka Vojtěcha výměna technologií a zvýšení komfortu hotelových hostů. Samotná obnova Thermalu má mimo jiné obnášet instalace klimatizací do všech pokojů, výměnu stoupaček v hotelové věži, vybudování nového systému měření a regulace nebo rozšíření požárního rozhlasu.

V plánech jsou stavební zásahy, které mají vést ke zvýšení požární bezpečnosti. Hotel se bude zateplovat, aby byla snížena energetická náročnost jeho provozu.

Předpokládané náklady na opravy jsou 580 milionů

„Naplánována je také instalace evakuačního výtahu. V neposlední řadě byly zahájeny přípravné práce na modernizaci části pokojů,“ doplnil mluvčí s tím, že jde o pokoje mezi 10. a 15. podlažím. Předpokládané náklady na rekonstrukci jsou 580 milionů korun. Ještě před loňským filmovým festivalem byla dokončena výměna vzduchotechniky a provedeny průzkumné práce.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Uzavřený bazén hotelu Thermal na fotografi z letošního března

V exteriérech i interiérech hotelu byly odebrány vzorky původně použitých materiálů při stavbě. Většina nadcházejících prací má být dokončena do konce května příštího roku, tedy měsíc před termínem konání MFF.

Rekonstrukce Thermalu začne v lednu, vyjde na 580 milionů

Ekonomika

Po festivalu se přesunou práce do bazénového centra, kongresových sálů a zbývajících veřejných prostor. Bazén má být hotový nákladem zhruba 140 milionů korun v polovině přespříštího roku. Na této stavbě a vybavení centra se má 30 miliony korun podílet společnost Saunia, která pak bude komplex provozovat.

Uzavření hotelu se dotkne jeho hospodaření, ale modernizace spojená s uzavřením je naplánovaná do sezony, kdy jezdí méně hostů. Zatím není jasné, jak to bude se zaměstnanci hotelu. Tento týden k tomu má proběhnout jednání s odbory. „Pak se teprve stanoví, jak bude vypadat provoz hotelu. Náhrada mzdy v případě, že budou zaměstnanci doma, bude vycházet z platné legislativy,“ uzavřel Vojtěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám