Hlavní obsah

Soud osvobodil Vitáskovou v kauze solárních podvodů

• Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková je nevinná. Očekávaným rozsudkem skončil ve středu u brněnského soudu částečně obnovený proces týkající se udělení licencí dvěma solárním elektrárnám. Původně Vitásková dostala 8,5 roku, po zásahu Nejvyššího soudu však brněnskému soudu nezbylo než Vitáskovou obžaloby zprostit.

Obhájci Josef Bartončík a Tomáš Gřivna k rozhodnutí souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Podle původního verdiktu senátu v čele s Alešem Novotným Vitásková vytvořila podmínky, aby mohly zůstat v provozu dvě fotovoltaické elektrárny synů miliardáře Zdeňka Zemka, které dostaly výhodnou výkupní licenci, i když na ni neměly nárok. Původně odsouzena a nyní osvobozena byla i bývalá vedoucí odboru licencí ERÚ Michaela Schneidrová.

Trest pro Vitáskovou zrušil už Vrchní soud v Olomouci, po dovolání nejvyššího státního zástupce pak Nejvyšší soud nařídil, aby brněnský trestní senát zpřesnil důvody pro osvobození. Státní zástupce Radek Mezlík, který původně chtěl pro Vitáskovou přísný trest, tak nyní sám navrhl soudu Vitáskovou zprostit. „Nechci se pouštět do zbytečného soudního ping pongu. Je třeba respektovat názor Nejvyššího soudu,“ vysvětlil.

Foto: Petr Horník, Právo

Alena Vitásková

„Žalovaný skutek není trestným činem,“ konstatoval při odůvodnění rozsudku soudce Novotný.

„V těch licenčních řízeních bylo spoustu nepravdivých, částečně padělaných dokladů, které sloužily jen k vylákání licencí. Bylo zásadní, jestli tyto doklady byly a mohly být oprávněnými osobami ERÚ vnímány jako padělky. Nepravdivost některých údajů musela být zřejmá snad všem, tedy snad kromě obžalované Schneidrové. Ale byli jsme vázáni právním názorem Nejvyššího soudu, a tak jsme nemohli uzavřít otázku viny jinak, než jak jsme rozhodli,“ konstatoval soudce Novotný.

Vitásková dostala za zneužití pravomocí podmínku

Krimi

Ani u Vitáskové neměl na vybranou. „Její jednání bylo přímo navázáno na jednání obžalované Schneidrové. Nemělo cenu ani provádět další důkazy,“ dodal Novotný.

Případ se točí kolem licencí pro dvě solární elektrárny, které patřily synům miliardáře Zdeňka Zemka Alexandrovi a Zdeňkovi ml. Soudy je potrestaly trestem šesti let a devíti měsíců za to, že majitelé podle verdiktu neoprávněně získali licenci na základě nepravdivých revizních zpráv těsně předtím, než se snížily výkupní ceny za elektřinu.

Podle obžaloby začal ERÚ v roce 2012 prověřovat některé elektrárny, které mohly získat licence na poslední chvíli za podivných okolností. V tu chvíli se ale podle obžaloby do případu vložila Vitásková.

Přestože prý věděla, že se její podřízená Schneidrová zná se Zdeňkem Zemkem starším, otcem majitelů elektráren, nijak prý nezasáhla a dala Schneiderové možnost smést přezkumné řízení o udělení licence ze stolu.

Soud: Vitásková nemá nárok na odškodnění za délku stíhání

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám