Hlavní obsah

Úřad navrhuje zastavit činnost, případně rozpustit čtyři desítky stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí (ÚDHPSH) podal návrh na rozpuštění čtyř stran. V případě dalších 35 navrhl pozastavení činnosti. Ve středu to oznámila mluvčí úřadu Linda Hrubešová.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Volební lístky (ilustrační snímek)

Článek

Rozpustit navrhl úřad Volbu lidu 21. století, Svobodnou občanskou samosprávu, uskupení PRO a Spravedlivou občanskou společnost.

„Jedná se o další krok, který navazuje na nesoučinnost a nečinnost již pozastavených stran. Ve stanovené lhůtě nesplnily povinnosti, které vedly k pozastavení jejich fungování,” uvedla Hrubešová o návrhu na rozpuštění.

Na eurovolbách vydělali pouze Piráti

Domácí

Úřad písemně vyzval kabinet k podání návrhu na rozpuštění stran Nejvyššímu správnímu soudu. „Je to krajní možnost, ke které jsme nuceni přistoupit vzhledem k dlouhodobému nerespektování a porušování klíčových ustanovení zákona o sdružování v politických stranách ze strany zmíněných subjektů,” uvedl člen vedení úřadu Jiří Navrátil.

Problematické hospodaření a neodevzdané výroční zprávy

Ve 35 případech úřad podal návrh na pozastavení činnosti. Týká se například Alternativy pro Česko, Republiky, Romské demokratické strany, Bloku proti islamizaci-Obrany domova, Patriotů, Sportovců, Sdružení pro republiku-Republikánské strany Československa Miroslava Sládka, ale také Slušných lidí, kteří vešli do povědomí narušením divadelní hry s náboženskou tematikou v brněnském divadle.

Úřad prověří náklady šesti stran na předvolební kampaň

Domácí

„Navržené strany a hnutí buď opakovaně neodevzdaly výroční finanční zprávu nebo po opakovaných výzvách a sankci ze strany úřadu dosud neoznámily internetovou adresu, na které může veřejnost sledovat pohyby na účtu pro příjem darů a státních příspěvků. V některých případech jde dokonce o kombinaci obou přestupků,” zdůraznil Navrátil. Podle něj strany dostaly nejméně dvě pokuty, přesto to k nápravě nevedlo.

Úřad zahájil činnost v první půli roku 2017. Kontroluje hospodaření politických stran a hnutí. Zkoumá výroční zprávy, kampaně u voleb a projednává správní delikty, za které může ukládat sankce.

Z politické mapy by mohlo zmizet i hnutí List Jaromíra Soukupa. Ministerstvo vnitra před nedávnem navrhlo vládě, aby Nejvyššímu správnímu soudu dala podnět ke zrušení hnutí, neboť si v zákonné lhůtě neobsadilo potřebné orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám