Hlavní obsah

Vypuštěný Orlík odhalil zaplavené obce

Právo, Radek Plavecký

Nevšední podívanou skýtá v těchto dnech orlická vodní nádrž na rozhraní středních a jižních Čech. Díky řízenému poklesu hladiny se po letech ukázaly nejen dlouhé břehy, ale i pozůstatky stařičkých zaplavených domů, jezů a dalších staveb.

Orlík odhalil zaplavené obceVideo: Novinky

 
Článek

Odhalené jsou části někdejších osad, které zaplavila voda po dostavbě Orlické přehrady v roce 1960. V té době se pod hladinou ztratilo celé hluboké údolí Vltavy v délce přes šedesát kilometrů. Lidé to tehdy oplakali a teď se při pohledu na odhalené břehy mnohým vzpomínky vracejí.

Foto: Novinky

Orlík, zaplavené obce, orlická přehrada

Vodohospodáři totiž upustili vodu, během posledních dní hladina poklesla o zhruba sedm metrů a kvůli nízkému přítoku dál pozvolna klesá. Standardně je Orlík hluboký 74 metrů.

Hráz Orlíku nově ustojí i 10 000letou vodu

Domácí

„Důvodem vypuštění části nádrže jsou práce na modernizaci výtahu pro malá sportovní plavidla na hrázi vodního díla Orlík,“ vysvětlil Právu mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán, podle něhož by v následujících dnech neměla hladina už příliš dramaticky klesat.

Úbytek vody je dobře patrný, plná nádrž má objem 623 milionů kubických metrů vody, ale aktuální stav je 393 milionů kubíků. Na povrchu se tak znovu objevily zbytky domů z osady Podolsko, jezy, zbytky malých vodních elektráren, cesty a mostky.

Foto: Novinky

Orlík, zaplavené obce, orlická přehrada

Zaklesnuté údolí Vltavy bývalo malebným domovem vorařů a hospodářů. Voda pak ale zaplavila obce a osady Orlické a Zbenické Zlákovice, Těchnič, Podskalí, Radavu, Červenou nebo Podolsko. Jedna z mála staveb, kterou se podařilo zachovat, byl románský kostel sv. Bartoloměje z roku 1190 v osadě Červená. Ten stavaři rozebrali a přestěhovali k nedaleké osadě Vůsí.

Foto: Novinky

Orlík, zaplavené obce, orlická přehrada

Úbytek vody na nynější úroveň není běžný. Naposledy byla takto nízká hladina v září 2015. „To byl rok, kdy bylo extrémní sucho a hladina byla zhruba na stejné úrovni jako nyní,“ potvrdil Hugo Roldán. Současný stav vody chtějí vodohospodáři udržovat do konce března 2020.

Na jaře příštího roku se práce na přestavbě lodního výtahu přeruší a nádrž by se měla opět napustit, bude-li z čeho. Turistická a plavební sezona by tak neměla být narušená.

Situace se bude opakovat zase na podzim příštího roku. Výtah pro lodě má být hotový v dubnu 2022. Cílem prací je prodloužení kolejové dráhy výtahu, aby mohl fungovat při nižších stavech vody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám