Hlavní obsah

Český velvyslanec musel na Ukrajině vysvětlovat Tatary na Hradě

Český velvyslanec na Ukrajině Radek Matula musel v Kyjevě vysvětlovat přítomnost prokremelských Tatarů na Pražském hradě 28. října při oslavách státního svátku. Napsal to server listu Deník N a informaci potvrdilo ministerstvo zahraničí.

Foto: Novinky

Oslavy státního svátku na Pražském hradě

Článek

Ukrajinská prokuratura mezitím podle ukrajinské státní tiskové agentury Ukrinform nařídila tajné službě SBU, aby zjistila, kteří krymskotatarští představitelé "nezákonně navštívili Českou republiku".

Deník N napsal, že Matula byl pozván na ukrajinské ministerstvo zahraničí, aby "podal vysvětlení ohledně účasti zástupců organizace Kyrym birligi (Krymská jednota) na recepci u příležitosti Dne vzniku samostatného Československa na Pražském hradě".

Zeman pozval 28. října na Hrad i proruské aktivisty z Krymu

Domácí

"Ukrajinská strana se ohradila proti pozvání zmíněných osob na recepci pořádanou k příležitosti oslav státního svátku České republiky tím, že si předvolala českého velvyslance v Kyjevě. Velvyslanec Radek Matula v Kyjevě ujistil ukrajinskou stranu o tom, že tato záležitost nemá žádný vztah k zahraniční politice České republiky," sdělil ČTK mluvčí Černínského paláce Robert Řehák.

"Na podpoře územní celistvosti Ukrajiny se shodli (čeští) ústavní činitelé na poslední společné schůzi a na pozici České republiky k anexi Krymu se nic nemění," dodal mluvčí české diplomacie.

Ukrajinská ambasáda označila účast skupiny na oslavách za provokaci. Krymští Tataři s okupací Krymu Ruskem nesouhlasí, ovšem spolek Kyrym birligi má opačné názory. Podle Jana Šíra z Fakulty sociální věd UK jej založil Kreml těsně po anexi Krymu.

Přítomnost Tatarů řeší i SBU

Věcí se mezitím podle agentury Ukrinform na pokyn prokuratury krymské autonomní republiky (ARK), působící v rámci ukrajinské justice, začala zabývat ukrajinská bezpečnostní služba SBU. Podle sdělení mluvčí (ukrajinské) krymské prokuratury na Facebooku Kateryny Didenkové má SBU AKR za úkol zjistit osoby, které "nezákonně vyjely z Krymského poloostrova do České republiky".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám