Hlavní obsah

Babiš slíbil přímé lety z Prahy do Thajska. Žádné nejsou

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Už 26. října doletíte z Prahy přímo do Bangkoku. To letos v dubnu sliboval premiér Andrej Babiš (ANO). Realita? Žádná přímá linka mezi Českou republikou a Thajskem v sobotu létat nezačne. Předseda vlády v pátek na dotaz Novinek upřesnil, že spuštění přímé linky se odsouvá na první pololetí roku 2020.

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO) při uvítacím ceremoniálu v thajském Bangkoku v lednu 2019

Článek

„V půlce ledna jsem po jednání s Air Asia slíbil tady na Twitteru, že tahle společnost do letošních Vánoc otevře přímou linku Bangkok–Praha. Její první do Evropy. A mám dobrou zprávu. Konečně vím přesné datum a bude to o dost dřív. Z Prahy přímo do Bangkoku doletíte už 26. října,“ napsal premiér letos v dubnu na sociální síť.

Tweet premiéra Andreje Babiše (ANO) z letošního dubna

Žádné přímé lety z Prahy do Bangkoku ale ve vyhledavačích letenek nenajdete. Do oblíbeného Thajska tak Češi musejí i nadále cestovat s přestupem.

Novinkám to potvrdila tisková mluvčí Letiště Václava Havla Praha Kateřina Pavlíková. „S leteckou společností vyjednáváme dlouhodobě, ale není potvrzený termín, kdy by měla linka začít. Linka do Bangkoku není oficiálně oznámena,“ uvedla Pavlíková.

Babiš: Nejsem majitel aerolinek

„Čekají na motory pro svá letadla. Je to posunuto na první pololetí roku 2020,” odpověděl Babiš na dotaz Novinek, kde se stala chyba.

„Mluvil jsem s velvyslancem. Začátkem ledna začnou létat charterové lety, aby si vyzkoušeli konfiguraci. Nezačalo to v říjnu, protože jim dodali pozdě letadla, protože nebyly motory,“ doplnil premiér.

Na dotaz, proč zavedení přímé linky ohlašoval jako hotovou věc, odpověděl: „Řekl jsem jen to, co mi řekla Air Asia. Nic jiného. Nejsem majitel letecké společnosti.”

Zájem o zavedení přímé linky mezi Prahou a Bangkokem aerolinky už dříve potvrdily, přesný termín ale neznaly ani měsíc poté, co jej oznámil Babiš.

„Expanze do Evropy je naším cílem a chceme umožnit dálkové lety za nízké ceny i v této části světa. Nicméně v tuto chvíli nemůžeme odhalit přesný termín zahájení provozu kvůli změnám v plánu na dodávku letadel,“ řekl letos v květnu Wanant Kerdchuen z oddělení komunikace Thai Air Asia X.

Thajsko patří mezi Čechy k velmi oblíbeným destinacím. Potvrzuje to mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk. „Thajsko už řadu let patří mezi velmi oblíbené exotické destinace v oblasti jihovýchodní Asie. Ročně tam tráví dovolenou stovky našich klientů," sdělil Novinkám.

Anketa

Přehání to podle vás někdy premiér Andrej Babiš s prezentováním svých zásluh?
Ano
83,8 %
Ne
16,2 %
Celkem hlasovalo 3152 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám