Hlavní obsah

Zvířecí maskoti se po zákazu v Praze přesunuli do Krumlova. Nechtějí je ani tam

Právo, kal

Obrovská maska ledního medvěda společně s bublinářem se před několika dny objevila v centru Českého Krumlova. Kostýmovaný maskot se do jihočeského města přesunul z Prahy, kde nesmí vystupovat. Lidé ve zvířecích kostýmech totiž podle radních nepředvádějí žádné pouliční umění, nýbrž „tahají“ peníze z turistů za to, že se s nimi vyfotí.

Foto: Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková , Právo

Český Krumlov

Článek

Českokrumlovská radnice na nevítané hosty okamžitě zareagovala a na jednání rady města zařadila úpravu vyhlášky o takzvaném buskingu, která pouliční vystupování tohoto druhu zakazuje.

„Jedná se o důsledek právní úpravy vyhlášky o buskingu Prahy, kde byla tato pouliční vystoupení zakázána, a řada provozovatelů se tak přesunula do Českého Krumlova. Kromě fotografování s kolemjdoucími za peníze žádné umění neprodukují, někdy dokonce odměnu vymáhají. To opravdu nemá s pouličním uměním nic společného, proto budeme trvat na zákazu takových masek ve městě,“ zdůraznil starosta města Dalibor Carda (SNK – Město pro všechny).

Do vyhlášky města tak okamžitě přibyly odstavce, které zakazují pouliční vystoupení v převlecích za zvířata či postavy z filmů, televizních pořadů nebo počítačových her. Zákaz platí i pro převleky, které svými rozměry přesahují proporce dospělého člověka.

Vyhlášku budou schvalovat příští týden zastupitelé města, a pokud projde, začne platit již od prvního listopadu. Podle českokrumlovských radních obří maskoti navíc narušují estetický vzhled města a bublináři znečišťují veřejné prostranství i fasády budov. Radní chtějí také zakázat výtvarná vystoupení s použitím aerosolových rozprašovačů.

Novou pražskou vyhlášku o buskingu odnesl jako první Mickey Mouse

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám