Hlavní obsah

Za kontaminaci vody v Dejvicích uložil soud pokuty

Praha
Aktualizováno

Pokuty ve výši 140 000 a 100 000 korun mají zaplatit dva zaměstnanci Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), kteří u Obvodního soudu pro Prahu 6 čelili obžalobě kvůli kontaminaci vody v Bubenči a Dejvicích v roce 2015. Justice v kauze rozhodla soudním příkazem, verdikt je pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud dvojici neuznal vinnou obecným ohrožením z nedbalosti, ale mírněji postihovaným přečinem - nedbalostním ohrožováním zdraví závadnými potravinami, uvedla mluvčí soudu Zuzana Barochová.

Obvodní soud loni nejprve stíhání tehdejšího vedoucího střediska provozu sítí Otakara Mrkvy a technoložky Pavly Dobré zastavil. Městský soud však rozhodnutí zrušil a nařídil pokračovat ve stíhání.

Obyvatelé Dejvic a Bubenče zůstali bez pitné vody od 24. do 28. května 2015. Kvůli vodě kontaminované bakteriemi a viry onemocnělo 4144 lidí, z toho 33 skončilo se střevními potížemi na nemocničním lůžku. Hygienici poté nařídili plošné očkování dětí do 15 let proti žloutence typu A. Podle radnice Prahy 6 se odstávka vody dotkla 18 000 obyvatel, původní odhady hovořily o 32 000.

Bakterie ve vodě byly z kanalizace porušené stavbou, tvrdí ředitel PVK

Domácí

Postupně se uvádělo několik příčin kontaminace. Nejprve se hovořilo o tom, že se do vodovodní sítě dostala voda ze slepého ramene kanalizace.

Pražské vodovody a kanalizace (PVK) měsíc po události uvedly, že kontaminaci nezpůsobily splašky ze slepého kanalizačního ramene, ale průsak z kanalizace. Sondy odhalily nestandardní křížení vodovodního a kanalizačního řadu, které porušovalo normu, podle níž musí být kanalizační potrubí uložena pod vodovodním. Kanalizace vedoucí ze Střešovic do které je svedena voda z tamní nemocnice, pochází z roku 1925, vodovod byl pod ni uložen v roce 1960. O křížení prý nebyla žádná zmínka ani v projektové dokumentaci, ani v mapách. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám