Hlavní obsah

Poslanci se přeli o výroční zprávy ČT, k hlasování se opět nedostali

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci měli ve čtvrtek schvalovat výroční zprávy České televize z let 2016 až 2018. K hlasování se ale opět kvůli dlouhé rozpravě nedostali.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Zákonodárci během roku o výročních zprávách debatovali už několikrát, vášnivá diskuze proběhla i ve čtvrtek. I přes to, že trvala pět hodin, k hlasování se zákonodárci nedostali, protože jednací den končí ve 21 hodin večer.

Schválení výročních zpráv budí emoce, protože pokud by Sněmovna neschválila dvě výroční zprávy, mohlo by to v důsledku vést ke konci Rady ČT i ředitele televize Petra Dvořáka. K tomu vyzývají zejména poslanci KSČM a SPD a prezident Miloš Zeman.

Opozice v čele s ODS, Piráty, TOP 09 a STAN naopak bije na poplach kvůli tomu, že je ohrožena nezávislost médií, podobně jako většina ČSSD.

V hnutí ANO jsou různorodé názory, část poslanců je k České televizi kritická. Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ale ve čtvrtek vyzval ke schválení výročních zpráv.

ČSSD chce potvrzení, že koaliční ANO schválí výroční zprávy České televize

Domácí

ČT zakrývá trestnou činnost, tvrdil Volný

Fungování ČT během čtvrteční diskuze kritizovali hlavně zástupci SPD. Podle bývalého poslance SPD Lubomíra Volného dochází ve veřejnoprávní televizi k hospodářské kriminalitě a výroční zprávy o hospodaření zakrývají trestnou činnost.

Tomu se vysmál ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Pořád se tady naznačuje nějaký problém, ale nevidím, v čem,“ prohlásil.

Poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková zdůraznila, že veřejnoprávní média jsou pilířem demokratická společnosti. „ČT jistě není bez chyb, ale jinak to ani nejde. Snaží se pokrýt celé spektrum různobarevné společnosti,“ hodnotila.

Debata nakonec zůstala přerušená a poslanci se tak k výročním zprávám budou muset zase vrátit. Kdy to bude, není zatím jasné.

Foldyna a Staněk chtějí sebrat ČT část poplatků

Domácí

Reklama

Související články

Poslanci se hádají kvůli České televizi

Panoptikum, smrtící mix pomalu umírající organizace, hybridní válka. To jsou výrazy, které padají v debatě poslanců o výročních zprávách České televize z let...

Výběr článků

Načítám