Hlavní obsah

Ubytovací poplatky dopadnou i na Airbnb

Právo, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poplatek z ubytování začnou po Novém roce platit i internetové platformy nabízející soukromé bydlení, jako je celosvětově rozšířený Airbnb. V úterý o tom rozhodla Sněmovna, když přehlasovala Senát navrhující roční odklad novely zákona.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) norma zjednodušuje daně a je „velmi významným krokem v boji se sdílenou ekonomikou, jako je Airbnb“. Už dříve podotkla, že pronajímatelé přes Airbnb a podobné platformy jsou dosud oproti hotelům a penzionům ve výhodě, když do cen nemusejí promítat povinnost platit místní poplatky.

Ubytovací poplatek se sloučí s rekreačním a lázeňským a v příštím roce bude jeho výše činit maximálně 21 korun za den. Od dalšího roku pak vzroste až na 50 Kč. Obce si budou moci stanovovat jeho výši samy.

Airbnb chce na burzu

Ekonomika

Až dosud mohly všechny jmenované poplatky vybírat jen lázeňské či turisticky atraktivní obce, nově bude možné poplatek vybírat všude. Poplatek z ubytovací kapacity dnes činí až šest korun na lůžko za den a lázeňský a rekreační poplatek až 15 Kč na osobu a den.

Poslanci v úterý současně nepřijali návrh senátorů, aby se při pobytu delším než 60 dnů sazba snížila na šest korun.

Turisté mají Česko v oblibě, přijíždí více Němců i Francouzů

Cestování

Proti poplatku z ubytování byl zcela poslanec Václav Klaus (Trikolóra).

„Poplatek je daň. Místní podnikatelé jsou proti takové dani, protože to lidem zdraží dovolenou,“ poznamenal. Starostové by podle jeho zkušeností spíše přivítali jen paušální poplatek.

Novela upravila také pravidla u poplatků za psa. O sníženou sazbu budou moci žádat majitelé starší 65 let a osvobozeni od poplatků budou provozovatelé všech druhů útulků.

Reklama

Výběr článků

Načítám